Adalar belediye başkanı Atilla Aytaç’ın ilk icraatı Büyükada İskele Meydanı’ndaki "kurtulmak istediklerim için dilek ağacı” adlı eseri ortadan kaldırmak oldu.

Ressam Necdet Kutlucan, deniz suyunun kuruttuğu ağacı, Gezi direnişini anmak adına, Büyükada Çocuk Kulübü çocuklarıyla birlikte bir sanat eserine dönüştürmüştü.

Pet şişelerin boyanmasıyla yapılan dilek ağacı fosil yakıt, karbon ve petrol ürünlerin doğaya verdiği zarara dikkat çekiyordu.

Dilek ağacı, Gezi parkı protestoları sırasında da birçok adalının toplanma mekanı olmuştu.

Adalılar 9 Nisan sabahı  iskeleye gittiklerinde dilek ağacının yerinde olmadığını gördüler. Kısa sürede kamusal alanın ve mekansal hafızanın önemli bir nesnesi haline dönüşen dilek ağacı göreve yeni gelen başkanın talimatıyla adalıların görüşleri alınmadan kesildi.

Ressam Kutlucan, “Dilek ağacının yapımında canla başla çalışan, dilek ağacının etrafını bir oyun alanı haline getiren çocukların dilek ağacının kökünden sökülmesi sonrasında yaşadığı travmanın hesabını kim verecek” sorusunu yöneltiyor.

Dilek ağacının kesilmesini son derece anti-demokratik ve sanat düşmanı bir uygulama olarak değerlendiren adalılar 13 Nisan Pazar günü saat 12:00’de ağaçlarının kesildiği yerde bir basın açıklaması yapacaklar. Herkesi kendilerine destek olmaya çağırıyorlar.

(Demokrat Haber)