“Öcalan’a Özgürlük Kampanyası”, Britanya Parlamentosu’nda yapılan geniş katılımlı bir toplantı ile başladı.

Britanya’nın en büyük sendikaları öncülüğünde başlatılan kampanyaya çok sayıda Britanyalı parlamenter katıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile HDP Milletvekili Dilek Öcalan parlamentoda yer aldı.

Britanya Parlamentosu’ndaki toplantıya yoğun ilgi gösterilirken, PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekildi ve tepki gösterildi.

Toplantıda, Öcalan’ın özgürlüğünün bölge barışına büyük katkı sunacağı ifade edildi.

'KÜRTLERİN TEK DOSTU DAĞLAR DEĞİL'

Toplantıda konuşan, kayıtlı 1.5 milyon üyesiyle İngiltere ve Galler’in en büyük sendikası olan Unite’nin Uluslararası Direktörü Simon Dubbins çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dubbins, bir tabuyu yıktıklarını ifade ederek, Britanya Parlamentosu’nda “Öcalan’a özgürlük” çağrısı yapabilmelerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Atılan bu adımın büyük bir kampanyanın başlangıcı olduğunu ifade eden Dubbins, “Kürtlerin tek dostu artık sadece dağlar değil” dedi.

Yakın zamanda Diyarbakır’ı da ziyaret eden Dubbins, Kürt illerindeki ablukaya dikkati çekerek, şunları ifade etti:

“Olanları bizzat kendin gördüğünde Suriye’deki iç savaşın şu anda Türkiye’de olduğundan şüphen kalmıyor. Bunda soru işareti yok. Türk devleti tarafından uygulanan vahşet herhangi bir yerde gördüğümün en kötüsü; ve ben Filistin’e gittim, Kolombiya’ya gittim. Yani bir çok çatışmalı bölge gördüm. Ama Sur’da gördüklerimiz tamamen iğrenç ve rezildi. Bu saldırıların durması gerekiyor.”

Dubbins, Britanya ve diğer devletlerin bu durumun sona ermesi için Türkiye üzerinde baskı uygulaması gerektiğini de ifade etti.

Dubbins, “Doğru bir barış sürecine ihtiyacımız var ve Öcalan’ın özgürlüğü bunun için temeldir,” diye konuştu.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Toplantı; İskoç Milletvekili Natalie Mc Garry’nin moderatörlüğünde yapıldı. Toplantıda; GMB sendikası adına Bert Schouwenburg, Unite the Union Sendikası adına Steve Turner, Unison Sendikası adına Stephen Smellie, Unite Sendikası Uluslararası Direktörü Simon Dubbins, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dilek Öcalan ve Lordlar Kamarası’ndan Lord Rea birer konuşma yaptılar.

Öte yandan toplantıya, Avam Kamarasından Britanyalı parlementerler Angela Rayner, Jim Shannon, Kelvin Hopkins, Diana Johnson, Dave Anderson, Julie Elliot, Valerie Vaz, Andrew Gwynne, Neil Gray, Tania Mathias, Ruth Smeeth ve Lordlar Kamarasından Lord Rea, Lord hylton, Lord Dholakian ve Lord Judd da katılarak kampanyaya destek verdiler.