HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, gözaltına alınmasının ardından Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Açıklaması sırasında milletvekilleri Adem Geveri, Altan Tan, Feleknas Uca, Hüda Kaya, İmam Taşçıer, Meral Danış Beştaş, Sibel Yiğitalp ve Ziya Pir’in eşlik ettiği Bilgen, milletvekillerinin referandum çalışması yapmasının engellenmek istendiğini ifade etti.

Bilgen şöyle konuştu:

Hükümetin yaklaşımını, tutumunu etkileyecek çalışmalar yapma görevimizin yapılmasının engellendiğini düşünüyoruz. Dün 4 arkadaşımız yine bu adliyenin koridorlarındaydı. MYK kararlarıyla ilgili Genel Merkez hesabından atıldığı iddia edilen üç tweet ile ilgili ki içeriklerinde ifade özgürlüğüne aykırı hiçbir şeyin bulunmamasına rağmen, Kobanê ile dayanışma, Türkiye devletinin de bu duyarlılığı sergilemesi ve yönündeki mesajlar nedeniyle MYK üyelerimiz yargılanıyor.

Daha önce milletvekili olmayan MYK üyelerimiz defalarca ifade vermeye gittiği halde dosyanın savcısı değiştiği için ifade verenler ve vermeyenler var. Ben de bugün İstanbul'daki iki toplantıya katılmam gerekirken, iki ilçemizdeki Anayasa süreciyle ilgili, bu paket ile ilgili panellere katılmam gerektiği halde havalimanında gözaltına alındım, buraya getirildim. Ve şu anda sizlerle birlikteyiz.

Önümüzdeki günlerde muhtemelen Türkiye bir referandum tartışması yaşarken bizim parti yöneticilerimiz, bizim milletvekillerimiz sürekli adliye koridorlarında ifade vermek zorunda bırakılacaklar. Kendilerini savunmak zorunda kalacaklar. Biz referandumun hür bir şekilde gerçekleşmeyeceğini söyleyeceğiz.

Bunun imkanı yok. Bu bir çelişkidir, açık bir tutarsızlıktır. Aslında bu süreç; milletvekillerinin yargılanmasının yolunu açan Anayasa değişikliği, başkanlık hesabı çok önceden başladığı için bugün bizim çalışma yapmamızın engellenmesi için düzenleme gerçekleştirildi. Dolayısıyla biz bir kez daha Türkiye kamuoyunun dikkatini buraya çekmek istiyoruz.