Zeynep Kuray / BirGün

Savcı Mehmet Selim Kiraz ve 2 DHKC üyesi eylemcinin ölümüyle sonuçlanan polis operasyonunun ardından geriye birçok soru işareti kaldı. Çağlayan Adliyesi’ndeki operasyon sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, “İlk talimatımız savcımızın sağ sağlim kurtulması yönündeydi ancak silah seslerinin duyulmasının ardından verilen talimat ile operasyon başlatılmıştır” açıklamasında bulunsa da, çatışmayı başlatan patlama sesinin duyulduğu andan 20 dakika önce telefonla konuştuğum eylemcilerden Şafak Yayla, beklemekte olduklarını söylemişti.

‘3 TALEBİMİZDEN BİRİ KABUL EDİLDİ’

Salı akşamı Yayla ile ilk telefonla görüştüğümde saat 19.40’tı. 2 dakika süren konuşmada, 5 dakika içerisinde taleplerinin karşılanmadığı taktirde ‘savcıyı cezalandıracaklarını’ söyleyip telefonu kapattı. Müzakere de bir yandan sürüyordu.

Bu görüşme sonrası biraz bekledikten sonra eylemciyi tekrar aradım. Saat 20.06’ydı. Telefonu açan yine 24 yaşındaki eylemci Yayla’ydı. Durumu sorduğumda, bu kez üç taleplerinden birinin kabul edildiğini o nedenle beklediklerini belirtti. Kabul edilen talebin ne olduğunu sorduğumda, Berkin Elvan’ın vuran ve görüntülerde teşhis edilen biri amir üç çevik kuvvet polisinin adliye önüne gelip canlı yayında itirafta bulunacağını söyledi.  Ancak iki taleplerinin daha olduğunu söyledi. Tüm talepler kabul edildiği taktirde Savcı Kiraz ile dışarıya çıkacaklarını ifade etti.

20 DAKİKA GEÇTİ

Yayla’nın beklediklerini söylemesinden 20 dakika sonra, önce patlama sonra da art arda silah sesiyle sessizlik bozuldu.  İki eylemcinin ve savcının hayatını kaybettiği operasyon sonrası, önce Emniyet Müdürlüğü ardından Cumhurbaşkanının ve son olarak Başbakan’ın yaptığı benzer açıklamalar dikkat çekiciydi.  Tümü, ‘eylemcilerin savcıyı vurduktan sonra operasyonu başlatma talimatının verildiğini’ öne sürüyordu. Ancak çatışmadan 15 dakika önce konuştuğum Şafak Yayla’nın beyanları, operasyonun talimatının, müzakerenin sürdüğü sırada verildiği ihtimalini akıllara getiriyor.