BDP Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Balkanlar’da olduğu gibi Türkiye’de de yaşayan Pomak halkının dil, kültür ve tarihlerinin yaşatılması, asimilasyonun önüne geçilmesi için Meclis’e araştırma önergesi verdi.

BDP’li vekil İdris Baluken, Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için verdiği önergede, Pomak halkının toplumsal zenginliğin önemli bir bileşeni olduğu kabul edilerek, öncül örgütlenmelerin projelerine ve çalışmalarına destek olunmasını istedi.

"POMAKLAR, ULUS KİMLİĞİ POTASINDA ERİTİLMEK İSTENMİŞLERDİR"

Araştırma önergesinin gerekçesi şöyle:

“Pomak halkı, yeryüzünde bulunan yüzlerce etnik kimlik içerisinde kendi kültürel niteliği, farklı dili, tarihsel belleği ile beraber var olan bir halktır. Gelişen milliyetçi ve ulusalcı ideolojiler temelinde birinci dünya savaşı sonrası cetvelle çizilen etnisist devletler genel yaklaşım bakımından topraklarında yaşayan halkları merkeze bir ulusal kimliği alarak diğer ulusal kimlikleri hakim ulus kimliği potasında eritmek istemiştirler.

Pomak halkının yaşadığı topraklarda ayrı egemenliklere ve hakim etnisitelere sahip birçok devlet kurulmuştur. Pomaklar, Balkanlar’da Bulgaristan, Makedonya’nın doğu kesimlerinde, Batı Trakya’da ve Türkiye’de bulunan Doğu Trakya’da, İstanbul’da, Çanakkale’de, Manisa, Balıkesir, Bursa ve Sakarya gibi kentlerde ikamet etmektedirler. Ayrıca özellikle tarihin belli dönemlerinde Kara Avrupa’sına çok sayıda Pomak ailenin göç ettiği ve buralarda uzun yıllardır ikamet ettikleri de bilinmektedir. Kendilerine ait bir dilleri olan ve çoğunlukla da İslam inancı taşıyan bir tabana sahiptirler."

"TBMM'NİN DESTEK OLMAS GEREK"

"Pomaklar, bulundukları ülkelerde kendi kültürel niteliklerini yitirmeden, dillerini kaybetmeden yaşamıştırlar. Tarihleri ile beraber var olan ve tarihsel niteliklerini devam ettiren Pomak halkı, güncelde gelişen post modern dünyada kimlik politikalarının önem kazanması ile beraber diğer halklar gibi kendilerinin halk olmasından kaynaklı haklarını talep eder konuma gelmiştirler. Bu kapsamda; haber siteleri, dernekler, toplantılar, çalışmalar gerçekleştirmektedirler.

Son zamanlarda Pomak halkı nezdinde çalışmalar yürüten bazı örgütlenmeler, eş sözcülük yöntemi ile toplumsal ve siyasal yaşama katılımda kadın erkek eşitliğini öncülüne alarak ilerici bir yaklaşıma sahip olmuşturlar. Aynı şekilde ekolojik yaşam anlayışı ile örnek bir yaşam tasavvuru sunma potansiyeline sahiptirler. Yine taleplerinin gerçekleşmesi ve Pomak halkının, dilinin ve kültürünün asimilasyondan kurtulması için öncül örgütlenmeler, yazılı tarih çalışması yapma projelerine, kültürün yaşatılması ve halklarının tanıtılması için panel, sempozyum gibi yararlı çalışma projeleri ortaya koymak istemektedirler.

Türkiye’de yaşayan Pomak halkının, toplumsal zenginliğin önemli bir bileşeni olduğu kabul edilerek, öncül örgütlenmelerin projelerine ve çalışmalarına TBMM olarak destek olunması gerekmektedir. Bu bağlamda; Pomak kültürünün ve dilinin yaşatılması, tarihsel çalışmalara güç verilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması talep ediyoruz.”