BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 28 Haziran 2013'te Lice'de karakol protestosu sırasında devlet güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 18 yaşındaki Medeni Yıldırım için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

BDP'li vekil Aydoğan, Meclis Araştırması açılması talebiyle verdiği önergenin gerekçesinde, özellikle güvenlik güçlerinin yararlandığı cezasızlığa dikkat çekti.

"Türkiye’de güvenlik güçlerince gerçekleşen yaşam hakkı ihlalinin cezasızlık ile karşılaştığı sürece demokratik bir ülke olmaktan çok uzak kalacaktır" diyen Aydoğan, insan hakları örgütlerinin güvenlik güçlerinin ihlallerine ilişkin raporlarına yer verdi.

Medeni Yıldırım'ın katledildiği Lice olaylarını anlatan Aydoğan,  "28 Haziran 2013 yılında Lice’nin Hezan köyünde asker tarafından halka yönelik olarak hedef gözetilerek gerçekleşen saldırı tesadüf değil aksine devlet tarafından hukuk ile belirlenmiş yasal bir hakkın yine devleti arkasına aldığını düşünen bir zihniyet tarafından alenen gaspı olmuştur. Devletin güvenlik güçleri tarafından emir-komuta zinciri ile gerçekleşen bu gasp sonucunda 18 yaşındaki Medeni Yıldırım adlı genç yurttaş yaşamını yitirmiş ve yaklaşık bir yıl boyunca açık bir şekilde işlenen bu cinayetin faillerinin bulunarak yargılanmasına ilişkin bir adımlık mesafe dahi alınmamıştır" dedi.

Gerekçede devamla şu ifadeler yer aldı: "Lice’de gerçekleşen katliam girişimi ile ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişleri bir rapor hazırlamış ve Lice olayların yıldönümüne yaklaştığımız bir sırada bu rapor kamuoyuna açıklamıştır.  Söz konusu raporda güvenlik güçlerince kullanılan ateşli silah ile yaşamını yitiren Medeni Yıldırım ve yine yaralanan 8 yurttaşın hedef gözetilerek vuruldukları ortaya çıkan verilerle adeta desteklenmişti.  Söz konusu raporda, içişleri bakanlığınca katliam girişiminin yaşandığı güne dair 112 Sağlık Merkezi’nden, kayıt ve belgelerin istendiği ancak teknik arıza gerekçe gösterilerek yapılan ses aramalarının kayıtlarının temin edilmediği de yer almıştır. Yine çok sayıda silahtan çıkan sayısı 317 olan uzun namlulu silaha ait kovan ve yine 1 adet uzun namlulu silaha ait fişek, 24 adet gaz fişeği kapsülü bulunduğu yer almıştır. İçişleri bakanlığınca çıkarılan rapor ve yine olay yeri tutanağında yer alan bilgilerde yaralan kişilerin göğüs kısmından vurulmaları gerçekleşen bu saldırının hedef gözetilerek yapıldığını da ortaya koyan somut veriler çıkarmıştır ortaya.

Medeni Yıldırım adlı 18 yaşındaki genç yurttaşın hedef gözetilerek yaşamını yitirmesine neden olan bu saldırının nedenlerinin objektif bir şekilde araştırılması ve hukuki temelde devletin güvenlik güçleri tarafından adeta adına yasal mermi diyebileceğimiz kurşunlarla sivil yurttaşların katledilmesinin önüne geçilmesi ya bir zorunluluk halini almalı ya da alenen polis ve asker kurşunları ile sivillerin katledilmesine karşı yürütme gücünü elinde bulunduran hükümetin bu katliamlarla ilgili çözümsüzlükte ısrarının nedeni kamuoyuna açıklanmalıdır.

28 Haziran 2013 tarihinde Diyarbakır’ın ilçesi Lice’nin Hezan köyünde halkın yasal protesto hakkını kullanımı sırasında halka kurşun yağdırılan katliam girişiminin meclis çatısı altında bir komisyon kurularak araştırılmasını talep ediyoruz." (ANF)