Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) MYK toplantısının sonuçları açıklandı.

Demokratik çözüm sürecinin 1. aşamasının başarıyla sürdüğü kaydedilen sonuç bildirgesinde, "Demokratik siyaset alanında da, halkın sürece desteğini sağlamak için bölge gezileri ve halk toplantıları başarıyla tamamlanmıştır" denildi.

AKP hükümetine "yol temizliği" olarak nitelendirilecek acil adım atılması gereken konularda 25 maddelik bir öneri paketi sunduğunu belirten BDP, pakette, "TMK'nın kaldırılması, TCK'da ilgili maddelerin değiştirilmesi, toplantı ve gösteri hakkının genişletilmesi, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, uluslararası sözleşmelerdeki çekincelerin kaldırılması, Siyasi Partiler Yasası'nda gerekli değişikliklerin yapılması, hasta tutukluların serbest bırakılması" gibi önerilerin yer aldığı belirtildi.

Hükümetin acil olarak 2. aşamanın adımlarını atması gerektiğine dikkat çeken BDP, "Hükümetin atması gereken adımlar, sadece Kürt halkının değil, bütün kesimlerin ortak talebidir. Gezi direnişi olarak tanımlanan günlerce süren hareketlilik esas olarak daha çok demokrasi, daha çok özgürlük talebiyle başlamıştır. Gezi direnişini başlatanlar kendileriyle ilgili kararları kendileri vermek istemiş, kendi yaşamlarına karışılmasına itiraz etmiştir. 4 kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin ağır yaralanmasına neden olan ağır polis şiddeti, halkın eylemlere katılımını arttırmıştır" dedi.

AKP'nin Taksim direnişinde ortaya çıkan talepler yerine mitingler düzenleyerek kendi tabanıyla halkın diğer kesimini karşı karşıya getirmek istediğini ifade eden BDP, Taksim direnişinin ortaya koyduğu en önemli gerçekliğin hak ve özgürlük talebi olduğunu belirtti.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın taleplerinin halkın yüzde 90'ının taleplerini kapsadığını belirten BDP, "Buna karşılık hükümet, şiddetin en beterini uygulayan polise teşekkür ederek, karakol ve baraj inşaatlarına devam ederek, tecavüzcü askerleri serbest bırakarak, hasta tutukluları cezaevlerinde ölüme mahkum ederek, siyasetçileri, avukatları, gazetecileri rehin olarak tutmaya devam ederek, seçim barajını kaldırmayacağını ilan ederek demokrasi taleplerini duymazdan gelip bildiğini okumaya devam etmektedir" dedi.

BDP, "Hükümet, halkın taleplerine kulak vermeli, 2. aşamanın gereklerini yerine getirmeli, gerekli demokratik adımları acilen atmalıdır" dedi.

Bu nedenle BDP olarak "Hükümet adım at" kampanyası başlattıklarını, çalışmalarını demokrasi ve kalıcı bir barış isteyen tüm güçlerle birlikte şehir şehir, sokak sokak, meydan meydan, park park yürüteceklerini kaydetti. (ETHA)