HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, TBMM'de tutuklu milletvekillerinin cezaevi koşullarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Baydemir, milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kininden dolayı cezaevinde olduğunu savunarak, “Cumhurbaşkanı, bugün yaşadığımız durum sizin kininizin, kibrinizin, intikam alma duygunuzun sonucudur. Kininizden vazgeçin. Cumhurbaşkanı, çobanlık iddianız varsa o sizin iddianız ama bizim sürü olmama hakkımız da bakidir” ifadelerini kullandı.

Baydemir'in açıklamasından satır başları şöyle:

"Arkadaşlarımızın tutuklanma kararı daha önceden verilmiş. Hangisinin hangi cezaevine konulacağı daha önceden kararlaştırılmış. Ortada bir hukuk ve adalet yok.

'SANDIKTA ALT EDEMEDİĞİNİ CEZAEVİNE KOYDU'
 
"Bu talimatı veren sayın Cumhurbaşkanıdır. Sayın Cumhurbaşkanı size sesleniyorum; Demirtaş ve Yüksekdağ rakiplerinizdir. Sandıkta alt edemediğinizi cezaevine koymak bir darbedir.

"15 Temmuz darbesi nasıl millet iradesine yönelik darbeyse, bu gün cezaevi konan arkadaşlarımızın yaşadığı da aynı şekilde darbedir. Bizler aynı zamanda Kürt halkının haklı davasının eşitlik, özgürlük, birlikte yaşam temelinde nihayete ermesi, çatışma zeminin bir bütün olarak ortadan kaldırılmasının çabalayıcılarıyız. Bu uğurda ödediğimiz ilk bedel değildir.

"Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve milletvekillerimiz halkın yasal temsilcileridir. Ve bizim onurumuzdurlar. Eş başkanlarımız ve milletvekillerimiz şu anda cezaevlerinde tecrit altında tutuluyorlar. AKP'li bir milletvekili, bir suikast olursa halk cezaevlerini basar diyor.

Cumhurbaşkanı'na soruyorum, haberdar mısınız? Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tırnaklarına zarar gelirse bunun birinci dereceden sorumluları Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı olacaktır.

Aslında eş başkanlarımız ve milletvekillerimiz Cumhurbaşkanı'ndan daha özgür. Çünkü Cumhurbaşkanı kendi korkularının esiri. Cumhurbaşkanı, bugün yaşadığımız durum sizin kininizin, kibrinizin, intikam alma duygunuzun sonucudur. Kininizden vazgeçin. Cumhurbaşkanı, çobanlık iddianız varsa o sizin iddianız ama bizim sürü olmama hakkımız da bakidir.

‘Mili irade, milli irade’ diyorsunuz. Demirtaş ve Yüksekdağ milli irade değildir de nedir?"

SORU- CEVAP

(Demirtaş'ın cezaevindeki durumu) Bir risk olmasaydı bu açıklamayı yapmazdım. Çeşitli temaslarımız oldu ama sonuç alınamadı. Demirtaş neden Edirne Cezaevi'nde? Neden C blokta tutuluyor?

Bugün Edirne F Tipi Cezaevi'nin almış olduğu tecrit kararı Diyarbakır ilgili savcılığın aldığı tecrit kararı bizlere başka bir hukuksuzluğun zeminin göstergesidir. Sakın ha sakın! Aklınızdan geçirmeyin! Bu felaketi başka bir felaketle gerçekleştirme düşüncesinden vazgeçin. Öyle görünüyor ki bambaşka bir saldırının, kaosun fitili cezaevleri üzerinden derinleştirilmeye çalışılıyor."
 
AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın cezaevlerine yönelik baskınların olacağına dair yaptığı paylaşımlara işaret eden Baydemir, "Çok açık ve net diyorki, 'halk cezaevlerine saldıracak ve bulunanları idam edecek' Ben sayın Cumhurbaşkanı'na soruyorum. Siz bu bilgiden haberdar mısınız? Bu zemin hazırlamadan bizzati siz mi mesulsünüz? Adalet Bakanı, Sayın Başbakan siz bu işin neresindesiniz?" ifadelerini kullandı.