İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptıkları ikili görüşme hakkında bilgi veren Erdoğan, görüşmede ağırlıkla Suriye'deki gelişmelerin masaya geldiğini, daha önceden başlayan ve süren görüşmelerin bundan sonraki süreçte de Dışişleri Bakanları vasıtasıyla devam ettirilmesine karar verdiklerini belirtti.

 

Bu konuda İran'a çoklu bir müzakere sistemi önerdiklerini, paydaşlarının başta Türkiye, İran, Mısır ve Suudi Arabistan olarak düşünüldüğü bu sistemde Suudi Arabistan'la İran'ın müzakere sistemi içerisinde birlikte yer almak istemeyeceği düşünülerek İran'a bu önerinin getirildiğini anlatan Erdoğan, üçlü sistem önerilerinin Türkiye-Mısır-İran, Türkiye-Rusya-İran ya da Türkiye-Mısır-Suudi Arabistan şeklinde olabileceğini ifade etti.

 

Bilindiği gibi Türkiye daha önce “Suriye’nin dostları” adıyla yaptığı toplantılara Irak, Çin, Rusya ve İran gibi ülkeler ile Suriye yönetimini dahil etmiyordu, ‘krizi’ kendi perspektifiyle yönetmekte ısrar ediyordu. Başbakan’ın bu açıklamaları kamuoyundan da tepki alan Suriye politikasının değiştiği algısını yarattı.

 

CHP'DEN ŞOK SURİYE ÇIKIŞI

CHP Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Erdoğan'ı Suriye konusunda samimi bir şekilde destekleyeceklerini söyledi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye konusunda tavrında keskin bir değişiklik gözlemlendiğini belirterek, "Rusya-Türkiye-İran veya İran-Türkiye-Mısır ekseninde mutlaka Suriye'deki çatışmaların, akan kanın durdurulması yönünde atılacak adımların, alınacak inisiyatifin önündeki hükümet desteğini CHP bugün açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

 

"ESAD DEĞİL, TAM TERSİNE DEMOKRASİ YANLISIYIZ"

Haluk Koç, başka bir soruyu yanıtlarken de partisinin Suriye’ye ilişkin sözlerinin en başından beri çok net ve açık olduğunu vurgulayarak, "Kılıçdaroğlu'nun bu konuda bir tavır değişikliği yok. Suriye'de Esad yanlısı değil, tam tersine demokrasi yanlısıyız" dedi.