BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, haber7.com'dan Ömer Süt'e Reyhanlı katliamını ve çözüm sürecini değerlendirdi. Baluken, "Suriye ile savaş dışında hiçbir güç, çözüm sürecini etkileyemeyecek," değerlendirmesinde bulundu.

"AKP BUNDAN SONRA SURİYE POLİTİKASINDA KİN VE ÖFKEYLE HAREKET ETMEMELİ"

Çözüm sürecinin Türkiye için hayati bir mesele olduğunu belirten Baluken, "İçerideki barış arayışlarına paralel olarak, AKP Hükümeti bundan sonra Suriye politikasında kin ve öfkeyle hareket etmemelidir," dedi. 

"OLASI BİR SAVAŞ ÇÖZÜM SÜRECİNİ ETKİLEYECEK VE SEKTEYE UĞRATACAKTIR"

"Reyhanlı saldırısını, bir BDP'li olarak Türkiye'yi Suriye'deki savaşa sokmanın ön adımı olarak görüyorum," değerlendirmesinde bulunan Baluken, "Türkiye bu konuda çok hassas davranmalıdır çünkü ülkemizde var olan bir çözüm süreci vardır. Türkiye, hiç bu kadar barışa yakın olmamıştı ki onun için Suriye politikamızı bu süreci düşünerek belirlemeliyiz, ona göre adımlar atmalıyız. Eğer Türkiye, Suriye'ye yönelik bir savaş kararı alırsa bu hükümetin çözüm süreci karşısındaki samimiyetini test etmesine sebep olur. Çünkü olası bir savaş kararı, Türkiye'deki çözüm sürecini doğrudan etkiyecek ve bu süreci sekteye uğratacaktır," dedi.

"AKP İÇERİDE BARIŞ, DIŞARIDA SAVAŞ ARARSA SAMİMİYET SORUNU DOĞAR"

Baluken, içeride barış arayan AKP Hükümeti'nin dışarıda savaş arayışına girmesinin 76 milyon insanın ruhunda hükümete karşı bir samimiyet sorunu yaratmasına sebep olacağını söyleyerek, "Suriye politikamızı belirlerken, 76 milyonun beklenti ve taleplerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Şundan eminiz: Suriye ile yaşanacak bir savaş, çözüm sürecini sekteye uğratır. Şu an ülkemizde yaratılan havaya baktığımızda, Suriye ile savaş dışında hiçbir güç, çözüm sürecini etkileyemeyecek," diye konuştu.