Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP üyeliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Referandumun kesin sonuçlarının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından anayasa değişikliğinin bazı maddelerinin hemen yürürlüğe gireceğini ifade eden Bozdağ, Erdoğan’ın AKP üyeliğine ilişkin,“ Sayın Cumhurbaşkanımız Resmi Gazete'de kesin sonuçların yayımlanmasından sonra partili olabilecektir. Artık bu hasretin bitmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Bozdağ, TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'ye ne zaman üye olacağının sorulması üzerine Bozdağ, kesin sonuçlar Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra anayasa değişikliğinin bazı maddelerinin hemen yürürlüğe gireceğini anımsattı.

Yürürlüğe girecek maddelerden birinin de cumhurbaşkanının partili olabilmesine imkan veren düzenleme olduğunu anlatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nda 'Partisiyle ilişiği kesilir' kuralı halen var, uyum değişikliği yapılmadı ama değişiklik yapılmamış olsa bile anayasa değişikliği çok açıkça bunu izah etmiş durumda. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'ndaki hüküm ölü bir kural haline geldi. Orada görünürde var ama gerçekte anlamsızlaştı. Sayın Cumhurbaşkanımız Resmi Gazete'de kesin sonuçların yayımlanmasından sonra partili olabilecektir. AK Parti'yi kuran, tüzüğünü, programını oluşturan, başarıdan başarıya koşturan ve bugün Türkiye'yi dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline getiren bu kadronun liderinin AK Parti'ye dönmesi ve AK Parti'de kaldığı yerden 'Haydi Bismillah' demesi ben eminim ki AK Parti'lileri çok sevindirecektir. Ayrıca Türkiye'nin siyasetine ve demokrasisine ayrı bir güç katacaktır diye düşünüyorum. Biz de Cumhurbaşkanımızı bekliyoruz, artık bu hasretin bitmesi lazım."

Bozdağ, Hakimler Savcılar Kurulunun (HSK) ne zaman göreve başlayacağının sorulması üzerine, üyelerin 30 gün içinde belirleneceğini, HSK'nın kırkıncı günden sonra göreve başlayacağını, YSK kesin sonuçları ay sonunda açıkladığı takdirde, üye seçimlerinin mayıs ayında tamamlanacağını dile getirdi.

UYUM YASALARI

Uyum yasalarına ilişkin bir soruya karşılık Bozdağ, bu yasaların gerektirdiği konuların tamamına yakınının teknik ve emredici konular olduğunu, partilerin farklı bir tercihte bulunma şanslarının bulunmadığını söyledi.

Bu vesileyle yapılacak başka değişiklikler konusunda uzlaşmalar olabileceğine dikkati çeken Bozdağ, "Partiler, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunlarına, uyum nedeniyle müdahale edileceğini biliyor. Bu vesileyle başka konularda değişiklik yapılabilir. Bazı konularda farklı görüşler ortaya çıkabilir. Uyum yasalarıyla ilgili taslaklarımızı hazırlamış durumdayız, bunları kamuoyu ile paylaşacağız. Partilerle, komisyon ve Genel Kurul esnasında görüşeceğiz. 'Bizim önerdiğimiz formül en değerli formüldür' demiyoruz. Tamamen teknik konular. Kim iyisini getirirse o iyiyi yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı.