Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen’in Suruç’ta yaşanan silahlı kavgaya ilişkin verdikleri araştırma önergesinin AKP oylarıyla reddedilmesini değerlendirdi.

İPA’ya konuşan Bilgen, “Bu olayı örtme, olayın sadece bir siyasi polemik malzemesi halinde kalmasını tercih etmedir. Suruç olayının olduğu gün, olayın failleri ile ilgili hüküm veren ve kamuoyu oluşturanlar şimdi olayın faillerinin ortaya çıkartılmaması için, bir araştırma komisyonun kurulmasını engellediler. Gerçekten adaleti, gerçekten hakkı savunan bir anlayışın, böyle bir oylamada hiçbir gerekçesinin, hiçbir mazeretin arkasına saklanmadan komisyon kurulmasını desteklemesi gerekirdi. İdari soruşturma ve yargılama sürecinin devam ettiği iddiası da dâhil olmak üzere hiçbir gerekçe bu konudaki tutumun meşrulaşmasına yetmez” ifadelerini kullandı.

‘ADİL YARGILAMA SİYASİ İRADE OLDUĞU MÜDDETÇE İŞLEVLİ’

Gerçeği örtmenin, failleri korumanın nedeninin, gerçeğin ortaya çıkmasının doğuracağı tepkiyi, rahatsızlığı önlemek amacıyla oylamanın reddedildiğini dile getiren Bilgen, “İdari soruşturma yani yargılama sürecinin de geçmişte benzer olaylardan bildiğimiz gibi bir siyasi kararlılık, işin gerçeğini ortaya çıkarma konusunda bir siyasi irade olmadığı müddetçe işlevsiz olduğunu biliyoruz. Hem hastanede yaşananlar, hem olayın ilk gün kendisi, sonrasında kamuoyuna yansıyan görüntüler bu konu nasıl bir tavır ortaya koymamıza yetiyor. Çok net biçim de siyasi iradenin, hem idari soruşturma, hem adil yargılanma sürecin de olayın aydınlanması yönünde gelişmesi gerekir ki, süreçte etkin biçimde, sonuç alıcı biçimde gerçekleşsin. Bu tavır aslında yargılanma ve idari soruşturma sürecini de olumsuz, beklenmeyecek bir tablonun ortaya çıkmasına hizmet edecektir” diye konuştu.

‘ÜSTÜ ÖRTÜLECEK BİR KONU DEĞİL’

HDP olarak konuyu sürekli gündemde tutacaklarını ifade eden Bilgen, “Bu konu üstü örtülecek, kapatılacak bir konu değildir. Bu konunun her halükârda sadece mağdurun, ailenin korunması değil, suçluların, sorumluların ortaya çıkartılması konusu da elbette ki bizim açımızdan bir siyasi sorumluluğun gereğidir. Bir borçtur. Bunun gerektirdiği yaklaşımı sürekli sergileyeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

ŞENYAŞAR AİLESİNE ÖLÜM TEHDİTLERİ

Yaşamını yitiren Hacı Esvet Şenyaşar’ın kardesi Osman Şenyaşar, kendisinin sık sık sosyal medya üzerinden AKP Milletvekili Halil İbrahim Yıldız’ın yakınları tarafından tehdit edildiğini öne sürdü.

Şenyaşar, “Geçen hafta tehdit mesajı aldım. Savcılığa gidip suç duyurusunda bulundum. 2 gün önce yine sosyal medyadan tehdit mesajı aldım. Yine savcılığa gidip suç duyurusunda bulundum. Dokunulmaz olmuşlar. İnsanları katlediyorlar. Hiçbir şey yapılmıyor” diye konuştu.

Osman Şenyaşar’ın ölüm tehdidi aldığı gerekçesi ile savcılığa başvurması sonucu, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı Osman Şenyaşar’ın yaşadığı mahalledeki polis merkezine “can güvenliği tedbiri” hususunda gereğinin yapılması için yazı yazmış. Ancak Şenyaşar’ın iddiasına göre savcılık yazısına rağmen hiç bir şey yapılmamış.

‘KORUNUYORLAR, DOKUNULMAZLIKLARI VAR’

Olay gününe ait kamera kayıtlarının olmasına rağmen bir kişinin bile tutuklanmamasını “Korunuyorlar, dokunulmazlıkları var” diye değerlendiren Şenyaşar, “Meclise sunulan araştırma önergesi reddediliyor. Neden? Bu insanlar neden korunuyor? Neden katiller tutuklanmıyor? Adaletin, hukukun, yargının önüne neden çıkıp hesap vermiyorlar? Kim suçluysa açığa çıksın” diye seslendi.

Haberin tamamı burada.

Kaynak: İPA