Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Kayseri’de askerleri taşıyan otobüse yönelik gerçekleşen saldırının ardından birçok il ve ilçede HDP binalarına dönük saldırılara ilişkin konuştu. Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Bilgen, parti binalarına yönelik saldırıların ayrıntılarını da paylaştı. 

‘CANLI BOMBALAR İSTEDİKLERİ HER YERE GİREBİLİYOR’

Bilgen, saldırılardan sokağa çıkma yasaklarının ve OHAL uygulamasının sadece Kürtlere, muhaliflere, gazetecilere ve akademisyenlere yönelik olduğunun anlaşıldığını belirterek, “Canlı bombalar pekala OHAL koşullarında da gayet rahat bir şekilde istedikleri her yere gidiyor, her türlü eylemi gerçekleştirebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Herkesin can güvenliğini sağlamakla sorumlu olanın yasal hükümet olduğunun altını çizen Bilgen, hükümetin sorumluluktan kurtulmak ve yaşanan ölümlerden dolayı hesap vermemek için hedef şaşırtıcı bir takım açıklamalar yaptığını kaydetti.

‘POLİS DELİLLERİ KARARTIYOR’

Bilgen, bazı binalardaki yazılamaların üzerinin polislerce boyanmasını ise “olay yeri delil karartması” olarak niteledi. Bilgen, yine Bursa Yıldırım’da içeri girilerek yakılan parti binalarının ardından yöneticilerin gözaltına alınmasının amacının ise partinin kameralarını el koymak olduğunu söyledi. Bilgen, Kayseri’de olay yerinde yangın devam ederken itfaiyenin parti binasının tabelasını indirmesini de eleştirdi. Bilgen, kendi belediyeleri ile ilgili polemik yapanların, Kayseri Belediyesi’ne ait itfaiye aracının ne yaptığına bakmaları gerektiğini söyledi.

‘TEDBİR ALINMAMASININ MAZERETİ OLAMAZ’

Parti binalarına yönelik saldırıların birkaç gün önce de gerçekleştiğini ifade eden Bilgen, tedbir alınamadığı mazeretinin geçersiz olduğunu da ifade etti. Bilgen, “herhangi bir yetkiliye ulaşamadık” yönündeki açıklamalarının çok sonrasında nihayet bir hükümet yetkilisine ulaşabildiklerini belirtti. İçişleri Bakanlığı’nın, “kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği” yönündeki açıklamasını da eleştiren Bilgen, genel merkez binasının da gece geç saatlerde iki grup tarafından saldırıya uğradığını belirtti.

Yaşanan süreçte bir taraftan iç savaş koşulları ile darbe ortamı hazırlandığı bir yandan da saldırı ve provokasyonlarla toplumda bir çatışma yaşatılmak istendiğine dikkat çeken Bilgen, ayrıca partilerine siyaset yapacak ortamın kaldırılmak istendiğine vurgu yaptı.

‘DEMOKRATİK MÜCADELEMİZDE ISRARCIYIZ’

“Elimizden geldiğince bir çatışma ortamı gerçekleşmesin diye çaba sarf ettik. Ama şunu da bilsinler, provokasyonlara gelmemek için çaba sarf ettiğimiz gibi demokratik mücadelede ısrar konusunda da kararlı davranacağız” diyen Bilgen, boyun eğmeyeceklerini ve hükümetin siyasi amacı olan başkanlık hayallerini gerçekleştirmesi için rahat ortama izin vermeyeceklerin söyledi.