HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, DBP’nin Diyarbakır’da düzenlediği toplantıda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hükümetin kayyum uygulamalarını eleştiren Kemalbay, CHP Ataşahir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin görevden alınmasına değindi.

AKP’nin ayakta kalabilmek için CHP’li belediyelere operasyon yaptığını savunan Kemalbay, “16 Nisan meşru olmayan referandumunda kendisine oy vermeyen belediyelerin başkanlarını da görevden alarak ayakta kalmaya çalışmaktadır. Bugün CHP belediyelerine yaptığı saldırı da ayakta kalabilmek için halkların seçtiği belediye başkanlarına yöneltilmiş operasyonlardandır. Bu iktidarda kalmak için meşruiyet yaratma arzusundan başka bir şey değildir. Devlet, aslında yaptığı siyasi darbeyi OHAL ile kalıcılaştırmıştır. Buna bir meşruiyet kılıfı aramak durumundadır” dedi.

İsrail Başbakanı Bünyemin Netanyahu'nun Erdoğan'a yönelik açıklamalarını anımsatan Kemalbay, "Bugün Kudüs’e sarılarak suçlarının üstünü örtenlere bir şey söylemek istiyorum: Siz suçlarınızı kendi havuz medyanızı görmüyor diye dünya görmüyor sanmayın. Öyle düşünürseniz sizin kadar suçlu olan bir başka bir başbakan Netanyahu da suçlarınızı yüzünüze işte böyle vurur. Çünkü sizin burada işlediğiniz suçlar bütün dünyada izleniyor" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından hazırlanan ve kayyım uygulamalarının anlatıldığı "Demokratik Ekolojik Katılımcı Yerel Yönetimler Modeli ve Bir Gasp Aracı Olarak Kayyum Uygulamaları" başlıklı raporun açıklandığı toplantıya katıldı.

Kemalbay, şu ifadeleri kullandı: 

Halkların "kendimi de, kentimi de ben yönetmek istiyorum" tercihi AKP-Saray rejiminin neoliberal, milliyetçi, militarist, ırkçı, cinsiyetçi, doğa düşmanı yapısını temelden tehdit eden bir durumdu. Bu nedenle halkların bu yürüyüşünün önünü kesmek için savaş ilan ettiler. Peki, ne oldu? Onlar savaş politikalarını yürürlüğe koydular da kazanabildiler mi? Hayır. Bugün kayyumlar kendilerini belediye başkanı sanıyorlarsa bu onların sorunu. Kayyum atamak tamamen hukuksuz bir şekilde, kendi anayasasını bile çiğneyerek adeta sömürge ülkelerde yaşanan bir tarzda valilerin, kaymakamların atanması demektir. Bunlar kendilerini kayyum sanabilirler ama icraatları bile ilk seçimde gideceklerini gösteriyor. Çünkü yaptıkları tüm harcamaların faturalarını 2019’dan sonraya koyuyorlar. Demek ki kendileri de yaptıklarına inanmıyor.

Burada yaptıkları şey kadınların iradesine de el koymaktır. Demokratik siyaseti tasfiye ederek, insan haklarını yok ederek, kadınların, gençliğin, halkların kazanımlarını ortadan kaldırarak yapmak istedikleri şey bizi hafızasızlaştırmaktır. Ama asla böyle bir noktaya ulaşamadılar.

‘NE YAPARLARSA YAPSINLAR SUÇLARININ ÜSTÜNÜ ÖRTEMEZLER’

Bugün OHAL’le, KHK’larla işsiz bıraktıkları akademisyenlerden, kamu emekçilerinden, belediye çalışanlarından; gazetecilere, rehin aldıkları siyasilere kadar kimse kendi iradesinden ve iddiasından vazgeçmedi. Bunun zorluğunu yaşıyorlar. Bunun için pek çok şeye sarılıyorlar. Bayrağa, yerliliğe sarılıyorlar ama ne yaparlarsa yapsınlar işledikleri suçların üzerini örtemiyorlar. Çürümeyi her yerde görüyoruz. ABD’deki Zarrab davası, off shore adalarındaki ticari faaliyetleri bu çürümüşlüğün örnekleridir. Bir başka örneği de kayyum atayarak halkın iradesini gasp etme çabasıdır.

‘AYAKTA KALABİLMEK İÇİN BUGÜN DE CHP BELEDİYELERİNE SALDIRIYOR’

AKP-Saray rejimi kendi belediyelerine bile kayyum atamaya başlamıştır. 16 Nisan meşru olmayan referandumunda kendisine oy vermeyen belediyelerin başkanlarını da görevden alarak ayakta kalmaya çalışmaktadır. Bugün CHP belediyelerine yaptığı saldırı da ayakta kalabilmek için halkların seçtiği belediye başkanlarına yöneltilmiş operasyonlardandır. Bu iktidarda kalmak için meşruiyet yaratma arzusundan başka bir şey değildir. Devlet, aslında yaptığı siyasi darbeyi OHAL ile kalıcılaştırmıştır. Buna bir meşruiyet kılıfı aramak durumundadır. Halkların talepleri bastırılarak mütemadiyen bu baskı rejimini muhafaza etmek istiyorlar. Biz buna izin vermeyeceğimiz, örgütlenmemizi, dayanışmamızı yücelterek onları geldikleri gibi göndereceğiz.

NETANYAHU’NUN ERDOĞAN’A YÖNELİK AÇIKLAMALARI

Bugün Kudüs’e sarılarak suçlarının üstünü örtenlere bir şey söylemek istiyorum: Siz suçlarınızı kendi havuz medyanızı görmüyor diye dünya görmüyor sanmayın. Öyle düşünürseniz sizin kadar suçlu olan bir başka bir başbakan Netanyahu da suçlarınızı yüzünüze işte böyle vurur. Çünkü sizin burada işlediğiniz suçlar bütün dünyada izleniyor.

Bizler 2 yılı aşkın zamandır bu darbe sürecine karşı mücadelemizi dimdik sürdürdük. Bundan sonra da bu darbeci ittifakı gönderinceye kadar bu mücadelemiz devam edecek. Buna emek veren, ağır bedeller ödeyen acıyı bal eyleyen sizlere bir kez daha selam olsun.

(Demokrat Haber/Diyarbakır)