1 Mayıs kutlamalarında gözler Taksime çevrilirken, onbinlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs'ı kutlamak için sabah saatlerinde Ankara Garı önünde buluştu. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TÜRK-İŞ gibi emek ve meslek örgütlerinin yanı sıra, HDP, ÖDP, EMEP gibi siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kadın kurumları da 1 Mayıs kutlamasında yerini aldı. DİSK'in öncülüğünde yapılan ve TÜRK-İŞ'e bağlı sendikaların da katıldığı eylemde taleplerini haykırmak için bir araya gelen 10 binlerce kişi Sıhhıye'ye doğru yürüyüşe geçti.

ÜNİVERSİTELİLER KORTEJLERDE

Renkli görüntülerin oluştuğu yürüyüş kortejinde kadın kurumları da talepleriyle yer aldı, Ankara'da bulunan bütün üniversitelerin öğrencileri de ayrı ayrı kortejler oluşturarak yürüyüşe katıldı.

SOMA'DAN HEYET DE YÜRÜYÜŞTEYDİ

Güvencesizlik, taşeronluk, iş cinayetleri, işsizlik ve hükümet politikalarına tepkinin hakim olduğu eylemde, Soma'daki faciayı yeniden hatırlatmak amacıyla Soma'dan temsili bir heyet de yürüyüşte yer aldı. Yine daha önce Elmadağ Barut fabrikasında yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden işçilerin arkadaşları ve yakınları da hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve talepleriyle eylemde yer aldı.

İŞÇİLER, İŞSİZLER, EMEKÇİLER VE KADINLAR BULUŞTU

Ayrıca pankart, döviz ve sloganlara yansıyan en temel taleplerden biri de Taksim'e selam göndermek oldu. 7 Haziran seçimlerine de göndermede bulunulan eylemde, elinde seçim sandığı tutan kişilerin iple bağlanarak iplerin işçiler tarafından tutulmasıyla, "ipler bizim elimizde" mesajı verildi. Kadın cinayetlerine tepki gösterilen eylemde, aynı zamanda sağlık ve eğitim iş kolundaki emekçilerle taleplerinin yanı sıra, parasız bilimsel, anadilde eğitim ve sağlık hizmeti talebinde bulundu. Yürüyüşte dikkat çeken bir diğer husus ise ekonomik bunalıma giden Türkiye'de artan işsizliğin alana yansıması oldu. İşsiz kalan inşaat işçileri ile OSTİM'de işten atılan işçiler "iş" talebiyle yürüyüşte yer aldı.

"DİKTATÖRLÜK İSTEMİYORUZ"

Yine yürüyüşte dikkat çeken bir diğer önemli ayrıntı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gösterilen tepki oldu. "Diktatörlük istemiyoruz" gibi döviz, pankartların yoğunluğu gözden kaçmazken bu yönde sık sık sloganlar atılıyor. Erdoğan'la birlikte Ankaralı emekçilerin hedefindeki bir diğer isim de uygulamaları nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek oldu.

POLİS ABLUKASI

Sıhhıye'de yapılacak olan miting öncesinde Ankara Emniyeti Kızılay dahil çok geniş bir alanı binlerce polisle ablukaya aldı. Sıhhıye'den Kızılay'a doğru bütün ara ve ana yollar polis panzerleri ve zırhlı araçlarla kapatıldı. Ayrıca Sıhhıye ve civarında bulunan bütün cafeler de sivil polislerle dolduruldu. Olağanüstü tedbirlerin alındığı eylemde, işçilerin gözü kulağı da Taksim kutlamasında.

Bu arada eylemi takip eden basın emekçileri de TGS önlükleriyle haber takibi yaptı. (DİHA)