AKP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun ve beraberindeki heyet 600 kişiden oluşan milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti.

 Ahmet Sorgun milletvekili listesini teslim ettikten sonra şu açıklamayı yaptı:

 "Bildiğiniz gibi dün de kuralar çekildi. YSK huzurunda bütün siyasi partilerin ve basın mensuplarının katılımlarıyla şeffaf bir şekilde çekildi ve en güzel şekilde de tamamlanacağını düşünüyoruz. Milletimize memleketimize hayırlı olsun. Bütün adaylarımıza başarılar diliyorum."

 LİSTEDEN DETAYLAR

YSK'ya sunulan listede adayların 126'sını kadınlar oluşturdu. Milletvekili adaylarının yaş ortalaması 44 olurken, 25 yaşın altında 57 adaya listelerde yer verildi.

AKP'nin en genç milletvekili adayı Kocaeli 11. sıradan aday gösterilen 18 yaşındaki Elif Nur Bayram oldu. Listelerde 26. dönemden 167 milletvekili adayı tekrar yer buldu. Toplam engelli milletvekili aday sayısı ise 8 oldu. Milletvekili adaylarının 466 da evli.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul 1. Bölge 1. sırada yer alırken; Başbakan Binali Yıldırım İzmir 1. Bölge 1. sıra, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Ankara 2. Bölge 1. sıradan aday gösterildi. Ankara 1. Bölge 1. sıradan Yıldırım Tuğrul Türkeş aday oldu.

Afyonkarahisar'dan Veysel Eroğlu aday oldu.

TANJU ÇOLAK VE İBRAHİM TATLISES ADAY YAPILMADI

AKP'den aday adaylığı başvurusu yapan İbrahim Tatlıses ve Tanju Çolak listeye giremedi.

ŞİMŞEK, ZEYBEKCİ VE ÖZLÜ DE YOK

2007-2015 yılları arasında 3 kez Antep bir kez de Batman'dan milletvekili seçilen ve 2009-2015 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev yapmış olan Mehmet Şimşek 2018 seçimlerinde milletvekili adayı olarak gösterilmedi.

Mehmet Şimşek, 22 Mayıs 2016 tarihinde Ahmet Davutoğlu'nun istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükümetinde Başbakan yardımcısı olarak yer almıştı.

Mehmet Şimşek'in yanı sıra Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Faruk Özlü de 24 Haziran seçimleri için aday gösterilmedi.

ADAYLAR TAAHHÜTNAME İMZALADI

AKP'de adaylara tahhütname imzalatıldığı öğrenildi. Bu kapsamda adaylar, “Milletvekili seçilmem halinde, seçim çevremde ikamet edeceğimi, TBMM’nin çalışmadığı ve partimin görevlendirmede bulunmadığı günlerde bütün zamanımı seçim çevremde geçireceğimi kabul ve taahhüt ederim.” yazılı bir taahhütname imzaladı.

AKP'nin milletvekili adaylarının tam listesi burada.