Doğu ve Güneydoğu'da aşiretler birer birer HDP'ye geçerken, bunda AKP'nin Kobani'de izlediği politikanın etkili olduğu belirtiliyor. AKP'nin Kobani politikası nedeniyle en son Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de akrabaları olan Alpahan aşiretinden 300 kişi, AKP’yi protesto ederek HDP’ye geçti.

diken.com.tr'nin DİHA ve Radikal'den de yararlanarak derlediği habere göre;

* Şu ana kadar AKP içerisinde aktif çalışma yürüten Alpahan (Maladina) aşiretinden 300 kişilik bir grup HDP çatısı altında bir araya gelmek için görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılan görüşmeler sonucunda Alpahanlar adına Selahattin Alpahan HDP'yi destekleyeceklerini belirtti. Alpahan, AKP'nin Kobani'deki savaşta IŞİD'le YPG'yi bir tuttuğunu hatırlatarak, "Kürtlere hakaretlerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kobane düştü düşecek’ diye meydanlarda bağırdı. Bunlardan etkilenerek biz de HDP saflarında yer almaya karar verdik. Umut ediyoruz ki halen AKP ‘nin yanında yer alan Kürtler de doğruyu görerek HDP’nin çatısı altında toplanır. Biz de artık vekaleten verdiğimiz oylarımızı geri alacağız," dedi.

* Batman’ın Beşiri ilçesinin en büyük ve kalabalık aşireti olan Alika Aşireti üyeleri de AKP’nin Kürt halkı üzerinde yürütmüş olduğu politikalar nedeniyle HDP’ye geçtiklerini duyurdu. Alika Aşireti reisi olan ve iki dönem AKP Beşiri İlçe Başkanlığı yapmış Davut Apaydın da HDP’ye geçen isimler arasında.

* Van Başkale İlçesi’nde yıllardır AKP teşkilatını yöneten aileler de istifa ederek yürüyüş yapıp HDP’ye katıldıklarını ilan ettiler.

* Suruç’un beş büyük aşireti; Erdoğan, Kılıçaslan, Kalkan, Şahin ve Boydan’lar tıpkı diğerleri gibi toplu olarak ilçede bir yürüyüş düzenleyip HDP ilçe binasına gittiler. 12 yıldır AKP’nin ilçe teşkilatını yöneten siyasetçilerin neredeyse tamamı bu beş aileye mensup.

* Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nden de HDP'ye ses getiren bir katılım gerçekleşti.  Türkiye’nin en büyük aşiretlerinden Rişvan aşiretinin lideri ve Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk ’ün de sağ kollarından birisi olan Hacı Bedir Ağa’nın kızının mensup olduğu Turanlı ailesinden 12 bin kişi, yine toplu yürüyüşle HDP saflarına geçti. Meclis’e muhafazakar partilerden daima vekil vermiş, Kahta’da belediye başkanlığını yürütmüş Turanlı aşiretinin katılımında Rişvan aşiretinin önde gelen ismi Dengir Mir Mehmet Fırat’ın etkisinin de büyük olduğu belirtildi.

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki HDP teşkilatının başkanı Mehmet Koşut, İkna Komisyonları’nın bu geçişlerde etkili olduğunu söyleyip, komisyonların bazı yerlerde yüzlerce kişiden oluştuğunu, Suruç’ta bu sayının 40 olduğunu ifade etti. Koşut, komisyon üyelerinin o yörenin ileri gelenlerinden, akil insanlarından, sözü geçen, tanınan kanaat ve dini önderlerinden, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden, gençlerden ve her meslekten insandan oluştuğunu vurguladı.