Seçimler yaklaşırken, HDP'nin eşbaşkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'a çok önemli bir destek de akademi camiasından geldi.

Aralarında Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Levent Köker, Prof. Dr. Serpil Sancar, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr. Eser Köker, Prof. Dr. Nejla Kurul, Prof. Dr. Cenap Özel, Prof. Dr. Nükhet Sirman, Prof. Dr. Cem Terzi, Prof. Dr. İrfan Açıkgöz, Prof. Dr. Melek Göregenleri, Prof. Dr. Hakan Mıhçı, Prof. Dr. Beyza Üstün, Prof. Dr. Fatma Gök, Prof. Dr. Taner Gören, Prof. Dr. Ümit Biçer, Doç. Dr. Umut Tümay Arslan, Prof. Dr. Mesut Yeğen gibi tanınmış önemli akademisyenlerin de bulunduğu 135 akademisyen yayınladıkları ortak deklerasyon ile Demirtaş'a destek verdi.

"İNSAN, TOPLUM, DOĞA YARARINA BİR ÜNİVERSİTE İÇİN OYUMUZ DEMİRTAŞ'A"

"İnsan, toplum, doğa yararına bir üniversite için oyumuz Selahattin Demirtaş'a" sözleriyle Demirtaş'a verilen destek için akademisyenler Mülkiyeliler Birliğinde basın açıklaması yaptı. Türkiye'nin farklı bölgelerindeki önemli üniversitelerden akademisyenlerin yanı sıra, üniversite emekçilerinin ve öğrencilerinin de destek verdiği destek açıklamasını Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. L. Işıl Ünal okudu. Ünal, "İnsan, toplum ve doğa yararına üniversitenin hayat bulması için var gücüyle çabalayacağını her fırsatta dile getiren Halkların ve Değişimin adayı Selahattin Demirtaş'ı destekliyoruz" dedi.

Üniversitelerin, 12 Eylül darbe Anayasası'nın YÖK ve cumhurbaşkanına verdiği antidemokratik yetkilerin cenderesi altında olduğunu belirten Ünal, YÖK'ün kuruluşundan beri üniversitelerin emir-komuta zinciri içinde devlet ve sermayenin çıkarına göre şekillenen yapılar haline geldiğini ifade etti. Üniversitelerden şirket gibi ticari değeri olan bilgi üretmeleri beklendiğini dile getiren Ünal, eşitlikçi ve özgürlükçü olması gereken üniversitelerin "tek milet, tek dil, tek din" zihniyetine artık "tek bilim" anlayışını da eklediğini söyledi.

Üniversitelerin mevcut haliyle Türkiye'nin antidemokratik yapısını birebir yaşayan ve yaşatan kurumlar olduğunu belirten Ünal, üniversiteleri demokratikleşmesi ve özgürleşmesinin Türkiye'nin topyekün demokratikleştirilmesinden bağımsız olmadığını ifade etti. Ayrıca ülkeyi ve üniversiteleri demokratikleştirecek olan unsurlardan olmazsa olmazının Kürt sorununun demokratik çözümü ve nihai barış tesisi olduğunu dile getiren Ünal şu sözlerle Demirtaş'a destek verdiklerini açıkladı:

"Bunun yanı sıra, demokratik bir Türkiye'nin, üniversitelerin demokratikleşmesinin ve özgür bilimin olmazsa olmazlarından biri, Kürt sorununun demokratik çözümü çerçevesinde nihai ve kalıcı toplumsal barışın tesis edilmesidir. Bu doğrultuda, aşağıda imzası olan üniversite bileşenleri olarak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde;

* Özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve barış temelinde Yeni bir Yaşam Çağrısı yapan,

* "Yeni Yaşam Çağrısı Eğitim Hakkıdır", "YÖK kaldırılmalı, üniversite özerkliği ve akademik özgürlükler genişletilmelidir" diyen,

* İnsan, toplum ve doğa yararına üniversitenin hayat bulması için var gücüyle çabalayacağını her fırsatta dile getiren Demirtaş'ı desteklediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz" (BA)