CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, MHP’nin Meclis’e sunduğu af teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MHP’nin teklifini değerlendiren Tanrıkulu, teklifin hangi siyasi parti tarafından ve hangi zamanda oluşturulduğu ile kimleri kapsadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Tanrıkulu, “Hasta tutuklularla ilgili tek bir maddelik düzenleme bile birçoğunun tahliye edilmesini, tedavisinin dışarıda gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bunu yapmayan hükümet, bunu talep etmeyen MHP var. Büyük ihtimalle bu düzenleme hasta tutukluları kapsamayacak” dedi.

 ‘TOPLUMSAL İHTİYACA CEVAP VERMEZ’

MA’dan Diren Yurtsever’in haberine göre MHP’nin, AKP’nin dile getirmediği siyasi talepleri gündeme taşıyan ve sonrasında da AKP politikası haline getiren bir görevi üstlendiğini savunan Tanrıkulu, “Teklifi veren MHP’dir. Yani Türkiye’de adaletle, özgürlükle, adil yargılamayla, barışla ilgisi olmayan bir siyasi partiden bahsediyoruz. Bu ne zaman gündeme geldi. Sayın Devlet Bahçeli’nin organize suç örgütü liderliğinden hükümlü olan Alaattin Çakıcı’yı ziyaret ettikten sonra gündeme geldi. İçerik olarak da Türkiye’nin ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü kapsamında ve siyaseten cezaevinde bulunanları kapsamıyor. Bu haliyle hüküm almış katilleri, soyguncuları, uyuşturucu tacirlerini, rüşvet-yolsuzluk suçlarını, organize suç çetelerini kapsıyor. Bunlara baktığımız zaman bu teklifin bir toplumsal ihtiyaca cevap vereceğini söylemek imkansız” dedi.

‘BAHÇELİ TABANINA OYNUYOR’

Teklifin yerel seçim öncesi tekrar gündeme getirilmesine işaret eden Tanrıkulu, teklifi MHP’nin kendi tabanına dönük hamle girişimi olarak değerlendirdi.

 “Sayın Bahçeli’nin de kendi siyasi hayatı boyunca yapmadığı bir cezaevi ziyareti bu suçlardan mahkum olmuş bir hükümlüye yaptı. Bunlara baktığımız zaman o kesimlere yönelik bir mesaj. Sonuçta affın her zaman toplumda bir karşılığı vardır. Bu teklifle o karşılığa oynanıyor. Aslında bu kadar çok gündemde kalmasının nedeni o karşılığın canlı tutulmak istenmesidir” ifadelerini kullanan Tanrıkulu, “Af toplumsal barış ihtiyacı ortaya çıktığı zaman gündeme gelir. Bir süreç başlar, barış isteği ortaya çıkar; bunun karşılığında gündeme gelebilir. Bu af değil, ceza indirimi düzenleyen bir teklif” diye konuştu.

‘ANAYASA’YI ARKADAN DOLANDILAR’

Teklifin adının “af” olmamasının önemsiz olduğunu belirten Tanrıkulu, “Hükmün sonuçlarını ortadan kaldıran, yargılamayı sona erdiren bir düzenleme değil. Ama sonuçta insanlar neye bakar, cezaevlerinde yattıkları süreye bakar. Bu yönüyle bir aftır. Af için Anayasa uyarınca çoğunluk gerekir. Bu teklifle Anayasa’yı arkadan dolandılar. Yani hem af karşıtlarını kendi karşılarına almamak için hem de Anayasa’daki hükümlere takılmamak için bu şekilde sunuldu” yorumunda bulundu.

TÜRKİYE’DE NEDEN HERKES TUTUKLANIYOR?

Türkiye’de cezaevlerinin doluluk oranı gibi bir sorunu olduğunu ifade eden Tanrıkulu, dolayısıyla af veya ceza indirimi gibi bir düzenlemeden ziyade “Türkiye’de neden bu kadar çok tutuklamanın olduğunu” konuşmak ve çözüm üretmek gerektiğini söyledi.

Tanrıkulu, şu değerlendirmede bulundu:

“Tutuklama istisnai olarak başvurulması gereken bir tedbir olması gerekirken neden herkes tutuklu yargılanıyor? Neden herkes adil ve dürüst yargılanmadığına inanıyor? Bundan önce konuşmamız gereken bunlar. Bağımsız ve tarafsız bir yargı ortamının olması lazım. Türkiye’de AKP, toplumu baskı altında tutuyor ve bunun aracı olarak da yargıyı kullanıyor. Biat etmeyi, muhalefeti sindirmek istiyor. Bu nedenle insanların yargıya duyduğu güven en alt seviyeye inmiş durumda. 12 Eylül döneminde bile yargı bu halde değildi.”

‘HASTA TUTUKLULARI KAPSAMAYACAK’

İnsan Hakları Derneği (İHD) raporlarına göre bin 154 hasta tutuklu bulunuyor; bunlardan 402’si ağır hasta tutuklu.

Tanrıkulu, “Hasta tutuklularla ilgili tek bir maddelik düzenleme bile birçoğunun tahliye edilmesini, tedavisinin dışarıda gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bunu yapmayan hükümet, bunu talep etmeyen MHP var. Büyük ihtimalle bu düzenleme hasta tutukluları kapsamayacak” dedi.

 Kaynak: Mezopotamya Ajansı