Adana'da ORC tarafından yapılan son seçim anketinde AK Parti’den Abdullah Torun yüzde 31 oya sahipken CHP'nin adayı Yıldıray Arıkan ile MHP'nin adayı Hüseyin Sözlü'nün oyları yüzde 28 çıkmıştı.

Üç partinin kafa kafaya göründüğü yarışa sürpriz bir aday daha katıldı. 4 yıl önce Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, aynı görev için bağımsız aday oldu.

Adana'da 5 kez seçim kazanan ve 4 yıl önce hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan 76 yaşındaki Aytaç Durak, başvurunun bitimine dakikalar kala, aynı görev için bağımsız adaylık başvurusu yaptı.

ANAP, DYP, AK Parti ve MHP'de siyaset yapan ve 5 kez seçim kazanan Aytaç Durak, 28 Mart 2010'da hakkında ortaya atılan yolsuzluk suçlamaları nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nca ikişer aylık dönemlerde görevden uzaklaştırıldı. 4 yıla yakın süredir başkanlık koltuğuna oturamayan Aytaç Durak'ın adı, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde CHP'den Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabilecekler arasında konuşuldu. Durak, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan teklif aldığını ancak bunun gerçekleşmediğini açıkladı.

Durak, bu açıklamasında "7 ay kadar önce Sayın Kılıçdaroğlu 'Partimizin adayı olur musun?' dedi. Ben de 'İhtiyaç varsa neden olmasın?' demiştim. Ya ihtiyaç yokmuş veya Sayın Genel Başkan'ın bu samimi istemi, partisindeki dış etkenli bazı güç odaklarına takılmıştır. Ben, kendisine adaylık talebinde bulunmamıştım" demişti.

Aytaç Durak, 25 Mart 1984 tarihinde yapılan yerel seçimlerin yanı sıra 27 Mart 1994, 18 Nisan 1999 seçimleri ile birlikte 28 Mart 2004 ve 29 Mart 2009 tarihindeki seçimleri de kazanarak, 5'inci kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilmişti. Bu seçimden sonra da Başbakan Erdoğan ile seçimin yenilenmesi konusunda restleşmişti.

Durak'ın görevden uzaklaştırılmasının ardından çok sayıda dava açıldı, bir davada da tutuklanıp, 42 gün hapis yattı. Bu davada ’Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak’ suçlamasıyla 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Aytaç Durak 11 Temmuz 2013'te beraat etti.

TWİTTER'DEN AÇIKLADI, ADLİYEYE GİTTİ

Twitter'da bin 500 takipçisi olan Durak, hesabından saat 16.30 sıralarında peş peşe attığı twitlerde "Adliye Binası önünde bağımsız adaylığımı açıklıyorum... Adanalılar '4 yıldır oylarımızı hiçe sayanlara, milli irademizi gasp edenlere karşı dik dur, arkandayız' dedi. Hemşerilerime müjde veriyorum; anketler bağımsız Aytaç Durak'ın kazanacağını gösteriyor. Hemşerilerime en derin sevgi ve saygılarımla" diye yazdı. Bu adaylıkla birlikte Adana’da seçim yarışı iyice kızıştı.