Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, geçtiğimiz gün yayımlanan KHK’da 'sivillere ceza muafiyeti' ve tek tip kıyafet uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

'Sivillere ceza muafiyeti'ne yönelik eleştirileri değerlendiren Gül, "Milis yorumları için hukuki dayanak yok" dedi.

KHK'yla çıkan kanunun 15- 16 Temmuz'u kapsadığını, öncesini ve sonrasını kapsamadığını savunan Gül, “O gün devletin yanında olan millete bugün devlet diyor ki; ey milletim ben senin yanındayım. Buradaki özne 15 Temmuz'dur, öncesine sonrasına götürme imkanı yok” dedi.

TEK TİP KIYAFET

TRT Haber'de konuşan Abdulhamit Tek tip kıyafet düzenlemesinin bir ay içerisinde uygulanacağını söyleyen Gül, “Şehit yakınları ve gazilerimizin dile getirdiği bir beklentiydi. Darbe fiilini işleyenlerle ilgili bir düzenleme getirdi. Terörle ilgili ise başka bir düzenleme getirildi. Darbeciler badem rengi, terör eylemine katılanlar içinse gri kıyafet giyilecek. Cezaevlerinde uygulanmayacak, duruşmaya gelirken giyilecek. Burada da güvenlik anlamında bazı ülkeler buna benzer uygulamalar yapmışlardır. Bir ay içerisinde bu yürürlüğe girecek” ifadelerini kullandı.

 CHP'NİN ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURMASI

CHP’nin çabalarını ‘beyhude’ olarak değerlendiren Gül, “Bu Meclis'in iradesine geldi ve iradeyle tecelli etti. Anayasa hükmü de açık, denetime gidilemeyecek. Bu konuda AK Parti'nin özgürlükçülüğü de açıktır. Bu türlü çabalar beyhudedir” diye konuştu.

696 SAYILI KHK İLE GETİREN DÜZNELEME NE İÇERİYOR?

696 sayılı KHK ile "darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket edenlere, resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın cezai sorumsuzluk" getirildi.

696 sayılı KHK ile Olağanüstü hal uygulamalarının uygulanmasına ilişkin 8 Kasım 2016'da çıkarılan yasanın 37. maddesine ek yapıldı.

Bu maddeye bir 'fıkra' ekleyerek şöyle denildi: "Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır."

Daha önceki düzenleme şöyleydi:

"15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz."

Kaynak: CNN Türk