Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Meclis’in açılışında yaptığı konuşmada 'terör'le ilgili üç mesajı ve Türkiye’nin ekonomi alanında kredi notunun yükselmesiyle ilgili sözleri AKP sıralarından alkış aldı.

Cumhurbaşkanın alkış alan mesajları şöyle:

-Tüm milletimize şu mesajı vermek isterim: Devletin birliği ve bölünmez bütünlüğü, temel siyasi perspektifimiz ve tartışmaya açık olmayan ilkemizdir.

-Terörün hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Hiçbir şekilde, devletin bütünlüğüne ve milletin varlığına dönük saldırılar, bir hak arayışı olarak sunulamaz. Terör zerre kadar müsamaha gösterilmeyecek, yok edilmesi gereken bir beladır.

-Son dönemde, bölücü terör örgütünün, aralarında kadınların ve bebeklerin de bulunduğu masum insanları hedef alan saldırıları, insanlık adına utanç verici cinayetlerdir. Söz konusu saldırılar, vicdanları derinden yaralamakta ve tahammül sınırlarını zorlamaktadır. Bu nedenle, şehirlerin merkezinde, hiçbir ayrım gözetmeden kalabalıkları hedef alan teröristleri; fikri, zikri, partisi ne olursa olsun herkesin şiddetle tel’in etmesi, en azından insanlığa karşı namus borcudur.

-Pek çok gelişmiş piyasa ekonomisinin notlarının düşürüldüğü bir dönemde, ülkemizin kredi notunun 2009’dan beri üç kez arttırılması takdire şayan bir başarıdır. Bunda katkısı bulunan tüm yetkilileri ve çalışkan halkımızı yürekten kutluyorum.

KILIÇDAROĞLU: HÜKÜMET PROGRAMI GİBİ

İki üç paragrafı çıkarırsak hükümet programı gibiydi. Ben olaylara daha tepeden bakan daha soğukkanlı bir konuşma bekliyordum. Hem Meclis başkanının parlamentoyu açışında hem Cumhurbaşkanının konuşmasında tutuklu milletvekillerine değinilmemesini de ciddi bir eksiklik olarak görüyorum. Çünkü halkın iradesi ile seçilip milletvekili sıfatını kazananların yargı kararı ile hapiste tutulmaları demokrasiye vurulan darbelerden birisidir. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanının buna da değinmesini bekliyordum."

BAHÇELİ: VASAT

Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı "vasat bir konuşma" olarak değerlendirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM muhalefet kulisinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmasını nasıl değerlendirdiniz" şeklindeki bir soruya Bahçeli, "Anayasa’daki yetkisi çerçevesinde yaptığı vasat bir konuşma, bir yenilik yok" dedi. Bahçeli, BDP’li vekillerin yemin törenine katılacağını söyledi.

SIRRI SÜREYYA: YETERSİZ

Habertürk’teki canlı yayında soruları yanıtlayan Bağımsız Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Cumhurbaşkanı’nın tutuklanan BDP’li siyasilerin durumuna değinmemesinin eksiklik olduğunu, bu konularda olumlu mesajlar verilebileceğini söyledi.