CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’yi Uludere katliamını kapatmakla suçlayarak, “Ankara’nın derin dehlizlerinde asla kaybolmayacak diyordunuz. Ankara’nın derin dehlizlerini bırakın TBMM’de kayboldu” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, söze, “Bu hafta kayıplarımızın fazla olduğu bir hafta” diyerek başladı. CHP Genel Başkanı şöyle devam etti:

“Dün Kayseri’ye önceki genel başkanımızla beraber gittik, Niyazi Bahçecioğlu, üç dönem Kayseri’de belediye başkanlığı yapan değerli bir arkadaşımızdı. Başı dikti, onurluydu, hiçbir olay onun başının öne eğilmesine imkan vermedi. Onuruyla yaşadı. Gönül isterdi ki Kayseri Büyükşehir Belediyesi üç yıl Kayserililere hizmet etmiş bir belediye başkanının cenazesini önce belediyede bir tören yaparak uğurlasın ama bu olmadı. Önemli değil, adı yolsuzluğa bulaşmış bir belediyenin önünde belki alnı ak bir belediye başkanının cenazesinin kaldırılması doğru olmayabilirdi.”

“ULUDERE SIRADAN BİR OLAY DEĞİL”

Kılıçdaroğlu özetle şöyle dedi:

“28 Aralık 2011, Uludere faciasının olduğu gün. Bir devlet düşünün ve o devleti yöneten bir hükümet düşünün. 34 yurttaşımızı öldürüyoruz, talimat veriyoruz, git burayı bombala, gidiyorlar, bombalıyorlar 34 yurttaşımızı katlediyoruz.

İki basit soru sordum, iktidara. 'Bu bombardımanı yaparken istihbaratı kimden aldınız?' dedim. Şu ana kadar yanıt yok. İkinci bir soru daha vardı. Bombalama emrini kim verdi? Bu soruya da bugüne kadar yanıt yok.

“GERÇEKLERİ KARARTMA KOMİSYONU İŞLEVİ YÜKLENMİŞ DURUMDA”

Parlamentoda bir komisyon kuruldu. Dört soruya yanıt aramak için biz bu komisyonu kurduk dediler. Birincisi şu; insansız hava aracı görüntülerini kim değerlendirdi ve analizini kim yaptı? İkinci soru; hedef tayinine yani bombalanacak kişilerin PKK’lı olduğuna kim karar verdi? Üçüncü soru; hangi istihbarat bilgisi bu kararın alınmasına etkili oldu. Dördüncü soru; vur emrini kim verdi? Eğer bir olay varsa 34 yurttaşımız öldürülmüşse bu sorulara yanıt bulmak gerekiyor.

Komisyon gerçekleri araştırma değil, gerçekleri karartma komisyonu gibi bir işlev yüklenmiş durumda.

“İŞİN UCU ERDOĞAN’A DAYANINCA AKAN SULAR DURUYOR”

24 Ocak 2012, Sayın Başbakan AKP Grubunda toplantı yapıyor ve kullandığı cümle şu: ‘Uludere olayı Ankara’nın derin dehlizlerinde kaybolmaz, kaybolamaz.’ Biz bütün karanlık odakların üstüne gideriz demek istiyor. Biz faili meçhullerin üzerine gideriz demek istiyor. Onlar eskiden oluyordu artık bizim dönemimizde bunlar kesinlikle olmayacak diyor. Bunu söyledi ama ortaya çıkan rapor tam tersi oldu. Diyeceksiniz ki Sayın Başbakan bugün söylediğini zaten ertesi gün yalanlıyor, bu da onlardan birisi. Ama bu onlardan birisi değil. Burada 34 yurttaşın hayatı var. O nedenle burada görüş değiştirmek o kadar kolay bir olay değil. İşin ucu Recep Tayyip Erdoğan’a dayanınca orada akan sular duruyor.

Hatırlarsanız Oslo görüşmelerinden sonra savcı soruşturma açtı, MİT Müsteşarı hakkında, alelacele yıldırım hızıyla yasayı getirdiler. Neden ucu Recep Tayyip Erdoğan’a değecekti. Alelacele yasayla korudular.

Deniz Feneri’ni düşünün. Zekat hırsızlığı yapanların nasıl korunduğunu hepimiz biliyoruz. Neden? Ucu AKP’ye dokunacaktı. O nedenle Recep Tayyip Erdoğan şimdi söylediğinin tam tersine, '34 yurttaşımızı katledilen olayda nasıl ben bu sorunu kapatırım' arayışı içinde. İlk dikkatimizi çeken nokta Sayın Başbakan’ın bu 34 yurttaşımızla ilgili olarak bunlar terör örgütünün üyesidirler imasını yapmasıyla başladı. Ve bu imalar aşama aşama diğer yerlerde de devreye sokulmaya başlandı.

ÖN İNCELEME RAPORUNU ANLATTI

İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ön inceleme yaptılar. O ön incelemede ortaya çıkan gerçekleri sizin bilginize sunuyorum. 28 Şubat 2012 tarihli raporda, şöyle deniyor: 'Ölen ve yaralananlar örgüt mensubu değildirler. Grubun taşıdığı yük mazot olup silah bulunmamaktadır. En yakın askeri üs gruba 5 kilometre mesafede olup grubun askeri üsse yönelmesi söz konusu değildir. Yavaş seyreden gruba acil müdahale gerektiren bir durum bulunmamaktadır, diyor. İnsansız hava araçlarından tespit edilen grubun terör örgütü mensubu olduğu yolunda spesifik bir bilgi bulunmamaktadır.' Bu saptamaları devletin kamu görevlileri yapıyor.

“NEDEN TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELERİYMİŞ GİBİ BİR İMA YARATIYORUZ”

Hepimizin oturup bir kez daha düşünmesi lazım, o anneler niçin ağlıyor. Devletten yanalar, ellerinde silahla teröre karşı mücadele ediyorlar. Neden terör örgütünün üyeleriymiş gibi bir ima yaratıyoruz. Gerçekler öyle değil.

Olay gerçekten acı bir olay. Aydınlanması gereken bir olay. 34 yurttaşımızı bilerek ve isteyerek, birilerinin talimatıyla gidip öldürdük. O ailelerinin dramını anlamamız gerekiyor.”

CHP Genel Başkanı, ailelerin yazdığı mektuplardan birkaçını da grup toplantısında okudu.

“AKP’NİN TAVRI OLAYI KAPATMAYA ÇALIŞIYOR”

AKP’yi Uludere olayını kapatmakla suçlayan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“CHP olarak madem hukuksuzlukların üzerine gidiyoruz, madem ki adaleti arıyoruz, kimliği ne olursa olsun, oturduğu yer ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, rengi ne olursa olsun herkese eşit yaklaşmak zorundayız. Onlar bizim insanlarımız. Onlar adalet istiyorlar. Bunun mücadelesini hep beraber yapacağız. Bu devletin tavrı olayı kapatmaya çalışıyor. AKP’nin tavrı olayı kapatmaya çalışıyor. Şimdi gelin bir de o köylülerin tavrına bakalım. 21 Ağustos 2012 Gülyazı Köyüne askerler bir minibüsle gidiyorlar. 9 askerimiz ve minibüsü süren korucu şehit oluyor. 4 asker yaralı. Minibüsün yuvarlandığını görür görmez kadınlı erkekli o köyde yaşayanların tamamı oraya gidiyor, minibüsten askerleri çıkarıyorlar.”

Bu olayları araştırmak için komisyon kurulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün Uludere Alt Komisyonu’nun raporuna ilişkin hazırladığı muhalefet şerhini göstererek, “Olay kapatılmak isteniyor ama bu arkadaşımız hayır olayı kapatamazsınız diyor” diye konuştu.

TBMM BAŞKANI’NA SESLENDİ

Uludere Alt Komisyonunun hazırladığı rapora değinen CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:

“Bir rapor hazırlanıyor, alt komisyona geliyor. Rapor üyelere dağıtılıyor, okudunuz mu, evet diyorlar, o zaman raporları toplayacağız, neden, medyaya sızmasın, kimse görmesin. Biz hukuk devletinde miyiz, 12 Eylül’de bile böyle bir şey olmadı. Askeri yönetimlerde bile böyle bir şey olmadı. Üstelik nerede oluyor, TBMM çatısı altında oluyor. Milletvekillerine rapor veriliyor, 'Muhalefet şerhini de gidin evde oturun, yazın' deniyor. Demokrasi adına utanç verici bir tablo. Sayın Cemil Çiçek’e sesleniyorum, politikada duayen noktasında olan bir kişidir, bir komisyon başkanı nasıl olur da hazırlanan raporu üyelere önce alın, okuyun der sonra ellerinden zorla alır.

“ANKARA’NIN DERİN DEHLİZLERİNİ BIRAKIN TBMM’DE KAYBOLDU”

Olayı kapatmak istiyorlar. Hani siz değil miydiniz, 'Ankara’nın derin dehlizlerinde asla kaybolmayacak' diyordunuz. Ankara’nın derin dehlizlerini bırakın TBMM’de kayboldu. Siz 34 kişinin annesine hesap veremezsiniz ama vermek zorundasınız. Onlar bu ülkenin insanıdır. Devlet gayri meşru alana sapmaz, devletin varlığı meşru zeminde olur. Meşru zemindeki bir devlet, devlet kimliğine kavuşmuş olur. Gayri meşru sürecin içine sokuyorsunuz soruşturmayı, araştırmayı, incelemeyi. Türkiye’nin saygınlığına gölge düşürüyorsunuz. TBMM’nin saygınlığına gölge düşürüyorsunuz. Milletin iradesine gölge düşürüyorsunuz. Böyle bir rezalet olabilir mi?

“MUSTAFA MUĞLALI MAHKUM EDİLMİŞTİR”

Biz en az 7-8 kez faili meçhuller araştırılsın diye önerge verdik. Tamamı AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Onun için bu dosyayı da kapatmak isteyeceklerdir, unutturmak isteyeceklerdir. Beyefendiye bakın Mustafa Muğlalı olayını hatırlar, CHP’yi suçlar, bu olayı görmezlikten gelir beyefendi. Mustafa Muğlalı olayında yargılama olmuştur. Mustafa Muğlalı mahkum edilmiştir. Burada kapatılmak isteniyor.

Para verdik sesini kes diyorlar, bu insana hakarettir. Ne diyor bir anne biz çocuklarımızı satın almadık diyor. Bir anneye sana para ödedim artık sesini kes denebilir mi?”