CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün "AKP, 12 Eylül ile yüzleşiyor mu?" konulu basın toplantısına 12 Eylül'de işkence görenler ve yakınlarını işkencede kaybedenler de katıldı. 12 Eylül tanıkları yaşadıklarını anlattı. CHP milletvekili Aygün, Meclis'te "12 Eylül ile yüzleşme komisyonu"nun kurulmasını istedi.

ANKARA- CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, TBMM'nde düzenlediği basın toplantısında "AKP, 12 Eylül ile hesaplaşıyor mu?" diye sorarak, işkencede ölen Mehmet Ceren dosyasını açtı.

12 Eylül ile yüzleşilmesi için Meclis kapsamında "Yüzleşme Komisyonu” kurulmasını isteyen Aygün, "380 dosya açık şu an Ankara CMK 250. madde ile yetkili Savcı Hüseyin Bey'in elinde. Soruşturma sürüyor, henüz kovuşturmaya dönüşen hiçbir dosya yok. 380 başvurudan aradan geçen bir yıla rağmen hiçbirine dava açılmadı, hiçbir işkenceciden ifade alınmadı" dedi.

'31 YILDIR 12 EYLÜL'LE YÜZLEŞİLMEDİ'

12 Eylül'de işkence ile öldürülen 171 kişi içinde yer alan 4 devrimcinin yakınlarının da toplantıda olduğunu belirten Aygün, 31 yıldır 12 Eylül'le yüzleşilmediğine dikkat çekti.

Dün Ankara Özel Yetkili Savcısı ile görüştüğünü ifade eden Aygün, şöyle devam etti: "Türkiye'nin her yerinden darbe ile ilgili çeşitli konularda olmak üzere 380 civarında dosyanın kendilerine ulaştığını belirttiler. Bu dosyaların ezici bir çoğunluğunun işkence ve işkencede ölüm ile ilgili olduğunu söylediler. Sayın Savcı, bu dosyaların hiçbirine henüz dava açılmadığını belirtti. Şu anda hiçbir savcı 12 Eylül ile hesaplaşma niyetinde değildir. 380 başvurudan aradan geçen bir yıla rağmen hiçbirine dava açılmadı, hiçbir işkenceciden ifade alınmadı."

'MAĞDURLAR ENDİŞELİ'

Bir soru üzerine Aygün, "380 dosya açık şu an Ankara CMK 250. madde ile yetkili Savcı Hüseyin Bey'in elinde. Soruşturma sürüyor, henüz kovuşturmaya dönüşen hiçbir dosya yok. Mehmet Ceren dosyası takipsizlikle sonuçlanmış, 380 dosyanın hiçbirine dava açılmadığı için aradan geçen 1 yılda bütün mağdurlar endişeli. 12 Eylül ile gerçekten hesaplaşılmayacağı konusunda endişeli" dedi.

'YÜZLEŞME KOMİSYONU KURULSUN'

Dosyalara savcıların zamanaşımı nedeniyle takipsiz kararı verebileceğine işaret eden Aygün, Meclis'in 12 Eylül ile ilgili soruşturmalara müdahale etmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Aygün, Meclis'te 12 Eylül ile Yüzleşme Komisyonun kurulmasını ve aynı zamanda milletvekillerinin 12 Eylül Utanç Müzesi'ni ziyaret etmesini istedi.

Cumhuriyet savcılarından eski dosyalara bakarak, "işkence yoktur" şeklindeki raporlara bakarak inceleme yapmamalarını, tanıkları dinlemelerini talep eden Aygün, AKP'ye de, "12 Eylül dosyasını açalım, parlamentoda 12 Eylül ile ilgili araştırma komisyonu hakikatlerle ile ilgili komisyon kuralım" çağrısı yaptı.

GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI

Basın toplantısına katılan Mehmet Ceren'in abisi Yemliha Ceren, kardeşinin işkencede öldürüldüğünü belirtti. Göz yaşlarını tutamayan Yemliha Ceren, sözlerine devam edemeyince basın toplantı salonundan çıktı.

İŞKENCEYİ ANLATTI

12 Eylül mağduru olduğunu ve bu dönemde işkenceye maruz kaldığını açıklayan İbrahim Erdoğan, "Filistin askısında omzum çıktı, kulağım patladı, çenemi kırdılar" dedi.

200 GÜN İŞKENCE GÖRMÜŞ

Hamit Kapan da, "200 gün bir fiil işkencede kaldım. Maraş olayını bizim üzerimize yıkmak istiyorlardı. Gözaltında bulunduğum sürece iki arkadaşım Fehmi Özarslan ve Mehmet Ceren olmak üzere işkence sonucu öldürüldü" dedi.

'TANIKLAR DİNLENMEDİ'

Ali Ekber Yürek'in abisi Mehmet Yürek'te, kardeşinin işkencede öldürüldüğünü belirterek, dosyadaki tanıkların ise ifadelerine başvurulmadığına dikkat çekti.