BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Samanyolu Haber TV'de Asım Yıldırım'ın sorularını yanıtladı. 28 Şubat soruşturmasını değerlendiren Önder, davanın önemli ve kıymetli olduğunu söylerken post darbenin dindar kesim üzerindeki sonuçlarını yorumladı.

 

YILLAR SONRA YENİDEN EKRANDA "TERÖRÜ KINIYOR MUSUNUZ" KLASİĞİ!

Kürt sorunu üzerine konuşan Sırrı Süreyya Önder, egemen ve hükmedici dil ile sorunun daha da büyüdüğünü çözüm için ortaklaşmak gerektiğini söyledi. STV Haber spikeri Asım Yıldırım'ın "PKK'ya terör örgütü diyor musunuz?" sorusuna "asla öyle bir söylemem" diyerek yanıt veren Önder bu tür soruların sorunu çıkmaza soktuğuna vurgu yaptı.

 

STV'DE STV'NİN "TERÖR" TEMALI DİZİLERİNİ ELEŞTİRDİ

Programda sunucu Asıl Yıldırım'ın Sırrı Süreyya'ya Kürt siyasetinin ANF ve Nuçe TV gibi mecralarda Fethullah Gülen ve Gülen Cemaati'ne yönelik sert ifadelerini hatırlatması üzerine canlı yayında ilginç diyaloglar yaşandı.

 

Sırrı Süreyya: Hiç kimsenin Fethullah Gülen Hocaefendi de dahil olmak üzere hedef gösterilmesini doğru bulmuyorum, onaylamıyorum. Ancak bu herkes için geçerlidir, herkesin duyarlı olması gereken bir konudur.

 

Asım Yıldırım: Sırrı Bey çok kaçamak cevap veriyorsunuz.

 

Sırrı Süreyya: Niye kaçamak olsun bundan daha açık ne diyebilirim...

 

Asım Yıldırım: Güneydoğuda yapılan büyük hizmetler var ama buna karşın Hocaefendi'nin adı verilerek "bu adam Kürtlere lanetler ediyor" diye alt yazı geçirmek ve bunun KCK eliyle vatandaşlara yayılması nasıl bir düşmanlıktır bunu soruyorum...

 

Sırrı Süreyya: Bunu onlara (KCK'lılara) sorarsın niye böyle yapıyorsunuz diye. Ben bu noktadaki düşüncesini gizleyen, süsleyen bir noktada değilim. Onaylamadığımı da belirttim daha bundan başka ne istiyorsun. Bununla birlikte kendi yayın grubunuzda yayınlanan diziler var, bu da size... Bu dizilerle ilgili Kürdün hassasiyetini biraz da sen düşün. Bu hak terazisinde kendi yaptığımızı da kendi nefsimizi de koymazsak bir adım yol gidemeyiz. Ben onaylamadığımı söylerken çok samimiydim aynı samimiyeti herkesten bekleriz.

 

DİZİLERDEKİ KÜRT TİPLEMELERİ SORUNLU

Programda izleyicilerden gelen, ‘BDP’nin ırkçı politika yaptığı algısından bir sosyalist olarak Önder rahatsız olmuyor mu?’ sorusuna Önder şu cevabı verdi:

 

“Böyle bir algı var. Bu algı da oluşturulmak isteniyor. Bu ülkedeki TV yayınlarına bir bakalım, popüler medya ürünlerine bir bakalım, sanat ürünlerine bir bakalım. Bir tane halis Kürt, halis tipleme Kürt görebiliyor musunuz? Kürt ya şakanın malzemesi, ya aksanıyla komik, ya töre cinayeti gibi kriminalize edilen, ya sürekli terörle özdeşleştirilen. Kürt dedin mi bu ülkede oluşturulmak istenen imajın yüzde 99’u Allah katında büyük günah, kul katında nefret suçu. Irkçılık konusunda bir hassasiyet eşiği varsa önce buraya döneceksin.

 

Öte yandan bu ülke yüz senedir bu Kürt’ü bütün ürünleriyle ders kitabıyla, sen bir gün kalktın dedin mi ‘Kürt’ün adı bu memlekette ders kitaplarında iki kere geçiyor ikisi de hainlik bahsinde. Bunlar da Adem’in güzel çocukları niye bunların adının önüne hain takısı katmadan anmıyorsunuz’ diye bir gün sordun mu ki bugün Kürtlere ırkçı diyorsun.

 

Kardeşim ben bunca senedir dönüp dedim mi ki ana Kürt baba Kürt çocuklara sen her sabah ‘Varlığım Türk varlığına armağan olsun’ diye Reşit Galip adlı bir gerzeğin saçmalamalarını bir Kürt’e okutturuyorsun cebren."

 

28 ŞUBAT OPERASYONU ÇOK ÖNEMLİ VE KIYMETLİDİR

"Bu operasyonları çok önemli buluyorum. Çünkü bunlar olmazsa olay çok pervasız hale gelir. Bir yurttaş olarak mahkemelerin hali bana çok dokunmuştur. Adaleti hırpalarsanız dünyanın ışığı söner. Benim kişisel yaşadıklarım çok önemli değil genelin ne yaşadığı önemli."

 

28 ŞUBAT DİĞERLERİNDEN DAHA BAŞARILI

‘’Ben nerede hak ihlali varsa hep orada bulundum. Bu 28 Şubat'ta da böyle oldu. 28 Şubatı diğerlerinden ayıran bir özellik var. Kürt ve düşman algısı tüm devlet kurumlarına sinmiştir. Bu darbe asıl inananları etkiledi ve hedef aldı. 12 Eylül solu tasfiye ederken İslamı kullandı ve onu istismar etti. Örneğin Kenan Evren o dönem ayetlerden satırlar okudu.’’

 

‘’28 Şubat en başarılı darbelerden birisi durumundadır. O dönem ümmetten inançlarını aldılar. İnançlı insanın başına getirmedik hal kalmadı. Adeta süründürdüler. Bu insanı asmaktan, idamdan daha beter bir durumdur. Onun için bu darbe diğerlerinden daha başarılı olmuştur.’’

 

BDP'Yİ YIPRATMAK İÇİN ZERDÜŞTLÜK DE AŞŞAĞILANIYOR

"Ben PKK'nın terörist olduğunu asla söylemem. Fakat şiddete karşı olduğumu söylerim. BDP her zaman şiddetin karşısında olmuştur ve tavrını net bir şekilde ortaya koymuştur. BDP belediyelerinde Zerdüşlük propagandası yapılıyor iddiaları doğru değildir. Kaldı ki Zerdüşt olmak suç mudur? Bunu söyleyenler Zerdüşt olan insanları aşağıladıklarının bile farkında değiller. Bir yetkili söyledi hemen arkasından herkes takıldı kuyruğuna... Bu nasıl bir şuursuzluktur? Ben din politikası yapmam. Benim davam mazlumun yanında olmaktır.’’

 

(GAZETECİLER.COM)