Yeşil Sol Parti'nin İstanbul 1. Bölge'de birinci sıradan milletvekili adayı gösterdiği Sırrı Süreyya Önder, Kobanê Davası'nda savcının hakkında istediği yakalama kararının mahkeme tarafından reddedildiğini açıkladı. Memleketi Adıyaman'ın Kahta ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Önder, "Hakkımda artık yakalama talebi yok. O talep kalktı" dedi.

'BAVULUM KAPIDA DURUYOR'

Kobanê davasında nasıl bir karar duruşması beklediği ve "14 Mayıs'ta iktidar değişirse bu yargı kararları da değişir mi?" sorusu yöneltilen Önder, şu açıklamayı yaptı:

"Öncelikle bunun son aşamasını belirteyim. Mahkeme o talepleri reddetti. Dolayısıyla hakkımda artık yakalama talebi yok. O talep kalktı. Hem vallahi hem billahi ben valizi kapının ağzına koymuştum Daha yukarı çıkarmamıştım. Dedim gene de dursun, bu sistemin ne yapacağı belli olmaz. O orada duruyor."

'ERDOĞAN'IN DİYARBAKIR MİTİNGİYLE AYNI GÜNDE DENK GETİRDİLER'

Remzi Budanci’in Artı Gerçek’te yer alan haberine göre Önder, Kobane davası için "Tabii ki seçimlerin sonucuyla çok yakından alakalı" diyerek şöyle devam etti: "Bu mütalaanın açıklanmasını ve bu tutuklama talebinin yapılmasını öyle bir hızlandırdılar ki, Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır mitingiyle aynı güne denk getirdiler. Bütün usül, esas, her şeyini yok sayarak yaptılar."

'SİYASETEN GÜCÜMÜZÜ, BUNU GERİLETECEK BİR NOKTAYA TAŞIMAMIZ LAZIM'

Geçmişteki KCK davalarını da hatırlatan Önder, "Yargı ve siyaset ilişkisi bu ülkede daima böyledir. Bundan beraat etmek kendi elimizdedir. Çünkü biz suçlu insanlar değiliz. Sadece siyaseten gücümüzü, bunu geriletecek bir noktaya taşımamız lazım" ifadelerini kullandı.

Önder, gazetecilerle sohbetinde Yeşil Sol'un 14 Mayıs seçimlerinde kilit olduğunu da vurgulayarak, Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı'nın parlamentoda birbirlerine "Dolayısıyla HDP burada bir anahtar partidir... Var gücümüzle ilk defa bu kadar var olma-yok olma meselesi olan bir seçim için çalışmak durumundayız" dedi.

'BU BİR SİYASİ İMHA OPERASYONUDUR'

"Seçilmiş siyasetçilerimizden neredeyse cezaevi görmeyen kalmadı" diyen Önder, "Bu bir siyasi imha operasyonudur. Kürt halkı ve onun dostları da ağır bir bedel ödediler, ama teslim olmadılar. Geldik bugüne. Bugün önümüzde bir sandık var ve değişen birkaç tane durum var" ifadelerini kullandı. Önder, muhalefetin ilk defa bir araya geldiğini söyledi.

Kobanê Davası'nda son duruşmasında savcı, aralarında Sırrı Süreyya Önder'in de bulunduğu 12 siyasetçi hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasını talep etmiş, karar duruşması 3 Temmuz'a bırakılmıştı.