BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 2012 KPSS sınavına giren üç kişiyle birlikte parlamentoda düzenlediği basın toplantısında KPSS Sınavı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) önce soru kitapçığının 25 bin TL karşılığı pazarlandığını iddia etti.

 

BDP'li Önder, ÖSYM Başkanı Ali Demir'e ''Bir vilayette soru kitapçığı çalındığından haberiniz oldu mu olmadı mı?" sorusunu yöneltti.

 

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, sözlerinde şunları kaydetti:

 

"Bildiğiniz gibi bu tavrımızı gelenekselleştirdik. Hak ihlalleri söz konusu olduğunda buradaki kürsü hakkımızı o hak ihlali yapılan insanlarla paylaşmak artık grubumuzun bir geleneği oldu. Şimdi de KPSS mağduru arkadaşlarla birlikte karşınızdayız.

 

Bundan önceki KPSS Sınavı skandalını hatırlayalım. O sınavdan aklımızda kalan şey iki kelime idi ve günlerce sosyal platformlarda makarası yapıldı. "Tatmin olduk" dediler. Hukukta tatmin olmak gibi bir müessese yoktur. Hele hele idarecilerin tatmin olması gibi bir kavram hiç yoktur.

 

Ama bundan önceki skandalın ilk savuşturulması bu ülkedeki bütün yöneticilerin süratle tatmin olmaları sonucunda geçiştirilmeye çalışıldı. Ondan sonra soruşturma açıldı ve MİT'e emir verildiği söylendi. Herkesten müsterih olması istendi ve bunun sorumluları yakalanacak dendi. Üstünden bu kadar zaman geçmesine rağmen geçen skandalın sorumluları ortaya çıkarılamadı.

 

Neredeyse bu memlekette nefes alan herkesi ve her yeri denetleyebilen kolluk ve istihbarat örgütleri bu skandal karşısında acze düştüler. Sadece acze düşmediler ve giderek bunun siyasal bir tercih olduğu konusunda insanların kafalarında fikirlerin kesinleşmesine yol açtılar. Daha biz bunun sorumlularının bulunmasını beklerken yeni bir skandalla yüz yüzeyiz.

 

Yine tarih tekerrür ediyor. Yine süratle tatmin olan yöneticiler görüyoruz. Fakat bu böyle geçiştirilecek bir mesele değil. Niye değil? Çünkü ortada aleni bir emek hırsızlığı vardır. Zincirleme binlerce ailenin emeğini ilgilendiren bir hırsızlıktır. Buna kimsenin hakkı yok. Cezai olarak kimse bunun altından kalkamaz. Vebal olarak kimse bu kadar insanın ekmeğini parası olanların soruları satın alabilme kapasitesi olanların diğerlerine üstünlük sağlamasını izah edemez ve kabul edemez.

 

Bugün gelinen nokta budur; ben şimdilik ÖSYM Başkanına, birkaç soru soracağım. ÖSYM Başkanı buna cevap versin. Cevap vermez ise biz bunları delillendireceğiz. ÖSYM Başkanına soruyorum… "Bir vilayette kitapçığın çalındığından haberiniz oldu mu olmadı mı?" Tek kelimelik bir cevap istiyorum. Bizim bildiğimiz 25.000 TL'den dershane dershane gezip bu soruların pazarlandığı. Diyarbakır'da bununla ilgili şahitlik etmeye ve savcılık soruşturması açıldığında ifade vermeye hazır insanlar var." Dedi.

 

Sınava giren Eren Kaya da soruların önceden dışarıya sızdırıldığını iddia ederek sorumluların bulunmasını istedi

 

'KPSS SORULARINI DİYARBAKIR'DA 25 BİN TL'DEN SATTILAR'

Türkiye genelinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda yaşanan kopya tartışmaları sürerken, Diyarbakır'da bulunan Bilim Dersaneleri sahibi, kimliğini bilmediği kişilerin sınavdan 12 gün önce dersaneleri dolaşarak soruları 25 bin TL'ye sattıklarını söyledi.

 

Pazar günü Türkiye genelinde yapılan B Grubu KPSS atamaları sınavında kopya çekildiği yönünde birçok ilde yapılan operasyonun ardından, soru ve cevapların sınavdan 12 gün önce Diyarbakır'da pazarlandığı ortaya çıktı.

 

ANF'ye konuşan Bilim Dersanesi sahibi Tayip Hanas, kimliğini bilmediği kişilerin kendisini ziyaret ederek sınav sorularını 25 bin TL'ye satmak istediklerini söyledi.

 

Sınav tarihinden önce dersanelerin ziyaret edildiğini ve para verebilecek öğrencilerin bulunması arayışına giren çete üyelerinden birinin kendisini de ziyaret ettiğini belirten Hanas, "Bana güvenebileceğim kişiler varsa 25 bin TL'ye soruları verebileceklerini söyledi. Bu parayı vermeyi kabul edecek kişilerin parayı iki tarafın da güvenebileceği bir emanetçiye teslim edeceklerini ve sınav öncesi gece sınava gireceklerin bir evde bir araya getirilerek 120 soru ve cevabı ezberleteceklerini ve hiçbir şekilde telefon kullandırmadıklarını söylediler. Sınav sabahı ise aynı grubun sınava girecek kişileri kendi araçları ile sınav yerine götüreceklerini, sınavdan sonra ise sınav başarılı geçmişse emanetçi kişiye arayarak 'sınav iyi geçti' diyerek parayı teslim alacaklarını söylediler" şeklinde konuştu.

 

Bunu kabul etmediğini ifade eden Hanas, bu şekilde birçok kişiye soru ve cevapların satıldığını, savcılık soruşturma açması halinde tanık olduklarını anlatabileceğini söyledi.

 

Öte yandan, sınavdan önce onlarca kişiye 25 bin TL karşılığında soru ve cevapların satıldığı öğrenildi. ANF'ye bilgi veren ve isminin açıklanmasını istemeyen bir öğretmen ise sadece kendisinin bildiği aynı aileden 17 kişinin toplam 425 bin TL para ödeyerek sınav soru ve cevaplarını aldıklarını söyledi.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen öğretmen, Diyarbakır'da AKP'ye yakınlığı ile bilinen Şeyh ailesinden aralarında ev hanımı, öğrenci ve memur olan 17 kişinin sınava girdiğini ve sınav sonuçları açıklandığında bu kişilerin 90 üzerinde puan alacaklarını ileri sürdü.