Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini soran HDP'li Nuran İmir, “neden halk tarafından seviliyorsun” diye sorulan Mele Kasım Yiğit’in bir hafta boyunca hücrede tutulup, işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini Meclis’e taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP’yi hedef göstermesinin ardından yapılan ev baskınları sonucunda gözaltına alınan 33 kişiden 20’si tutuklanarak, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Tutukluların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çeken İmir, tutuklananlar arasında bulunan Mele Kasım Yiğit’in bir hafta hücrede tutulduğu ve penceresi açık hücrenin ısıtma sisteminin açılmadığını aktardı. 

‘Mele' ve 'Seyda' kod isim sayıldı

Mele Kasım Yiğit’in gözaltında yaşadığı hak ihlallerine değinilen önergede, “Kasım Yiğit, Şırnak ve ilçeleri tarafından tanınan bir din insanıdır ve halk arasında Seyda veya Melle olarak bilinmektedir. Toplumsal sorunlara çözüm üreten, küsleri barıştıran, topumun dini vecibelerini yerine getirmede yardımcı olan bir din insanına daha önce de benzer onlarca örneği olduğu gibi Melle ve Seyda kavramları bir kod isim olarak yansıtılmış ve bir örgüt üyesi olarak tanımlanmaktadır. Üstelik toplumda yaptığı dini vecibeler, mevlit okuma, cenaze namazı kılma, taziye ziyareti gibi faaliyetler örgüt propagandası gibi yansıtılmaktadır” denildi.

Hem ulusal hem de uluslararası hukukta işkence ve kötü muamelenin yasak olduğunun altı çizilen önergede, Türkiye’deki cezaevlerinde her gün bu hukukun çiğnendiği vurgulandı.
 
Adalet Bakanı Gül’e yanıtlaması talebiyle yönetilen sorular şu şekilde:
 
“* Toplumda tanınan ve herkes tarafından sevilen din insanı Kasım Yiğit’in bir hafta boyunca hücrede bırakıldığı ve işkenceye maruz kaldığından haberiniz var mıdır?
 
* Mele ve Seyda kavramlarının toplumda nasıl bir karşılığı olduğuna dair bir araştırma yaptınız mı? Mele ve Seyda kavramlarının hangi örgütün kavramları olduğuna dair bir bilgi veya belgeniz var mı?
 
* Kasım Yiğit’e hangi hukuki gerekçe ile ‘neden halk tarafından seviliyorsun’ diye sorulmaktadır? Bu ülkede halk tarafından sevilmek suç mu?
 
* Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kronik bir sorun haline gelen sıcak su ve ısınma sorunun çözülmemesinin gerekçesi nedir?
 
* Bakanlığınız, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki bu uygulamalardan haberdar mı? Haberdar ise ilgililer hakkında idari veya hukuki bir soruşturma açılmış mıdır?
 
* Organize bir şekilde yapılan bu sistematik işkence uygulaması Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı değil midir?”

Kaynak: MA