Ermenistan, Atina’daki Büyükelçiliği kanalıyla Sevan Nişanyan'ın durumuna müdahil olmaya çalıştığı öne sürülmüştü

Yunanistan'da tutuklanan yazar Sevan Nişanyan'ın durumu hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı.

Buna göre Yunanistan makamlarının sınır dışı kararı vermeleri durumunda, Nişanyan vatandaşı olduğu Ermenistan'a iade edilecek.

Duvar’dan Nikolaos Stelya’nın haberine göre İddia, Yunanistan’da ana muhalefete ve Syriza'ya yakın yayın yapan Efimerida ton Sintakton gazetesi tarafından yayımlandı.

Gazete emniyetteki kaynaklarına dayandırdığı haberinde Nişanyan’ın oturma izniyle ilgili belgelere sahip olmadığı için alıkonulduğu bilgisini verdi.

Emniyet kaynakları, zaruri hukuki işlemler sonrasında sınır dışı kararının gündeme gelmesi halinde Nişanyan'ın Ermenistan’a iade edileceği vurgusunda bulundu.

Efimerida ton Sintakton'un haberinde, Nişanyan’ın Türkiye’ye iadesi durumunda 13 yıllık bir hapis cezasıyla karşı karşıya geleceğine de dikkat çekildi.

Gazete, Nişanyan’ın söz konusu cezayı geçmiş yıllarda Türkiye’deki mevcut iktidarın ‘saldırısıyla karşı karşıya kaldığı' şeklinde yorumladığını da belirtti.

2019’DA ERMENİSTAN VATANDAŞI OLDU

Ermenistan, Atina’daki Büyükelçiliği kanalıyla Nişanyan'ın durumuna müdahil olmaya çalıştığı öne sürülmüştü. Son olarak, Atina’daki sorunun halledilmesi için girişim başlattığı bilgisini kamuoyuyla da paylaştı. Atina’dan ulaşan son bilgilere göre Nişanyan, Yunanistan’a sığınmasından sonra 2019 yılında Ermenistan vatandaşı olmuştu.

Öte yandan, Yunanistan’da yaşayan Ermeniler de Nişanyan’ın sınır dışı edilmemesi ve serbest bırakılması için girişimler başlattı. Bu girişimlere sivil toplum kuruluşlarıyla hak savunucuları destek veriyor.

'MİÇOTAKİS ANKARA'YLA ANLAŞMAYA ÇALIŞIYOR' İDDİASI

Nişanyan'ın durumu Yunanistan’ın sosyal medyasında da yankı bulurken, muhalif kesimler Kiryakos Miçotakis hükümetinin perde arkasından Ankara'yla anlaşmanın yollarını aradığı iddiası üzerinde duruyor.