İstanbul Kadıköy’de bundan üç yıl önce yeni evlerine taşınan yönetmen Süleyman Arda Eminçe ve yapımcı Behlül Berk Parça, 1 Ekim sabahı polis baskınıyla uyandı. Evlerinde uzun namlulu silahlar olduğu iddiasıyla haklarında “silah kaçakçılığı” ihbarı yapılan yönetmen ve yapımcının evi savcının talebiyle mahkeme kararıyla arama izni çıkarıldı.

Aramada delil niteliğindeki “silahlara” ulaşamayan polis ekipleri sorgularının ardından yönetmen ve yapımcıyı serbest bıraktı. Eminçe ve Parça aynı gün savcıyla görüşmeye giderek haklarındaki suçlamayı ve dosyanın içeriğini öğrenmek istedi ancak ikilinin savcıyla görüştürülmesine de izin verilmedi. Dosyada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle kendilerine bilgi verilmeyen yapımcı ve yönetmene tebligat gelen kadar beklemeleri söylendi.

DAVACILAR 15 BİN TALEP ETTİ, MAHKEME 100’ER TL TAZMİNAT VERDİ

Rıfat Doğan'ın Artı Gerçek'te yer alan haberine göre hukuki girişimde bulunan ve bir avukata başvuran ikili daha sonra haklarındaki suçlamanın düştüğünü öğrenince, uğradıkları kötü muamele nedeniyle 15 biner TL’lik manevi tazminat davası açtı. Dava 2017 yılında karara bağlandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı, verdiği esas hakkındaki mütalaada “hakkaniyet ve nesafet ölçüleri gözetilerek tazminat davasının kabulüne” karar verilmesini talep etti, mahkeme de davacılarının davalarının kısmen kabulüne karar vererek her bir davacıya 100’er TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

YAŞADIKLARI OLAYIN FİLMİNİ ÇEKTİLER

İkilinin avukatı tazminat miktarına itiraz ederek kararı temyize gönderdi. Yönetmen Eminçe ve yapımcı Parça, bir yandan hukuki girişimde bulunurken bir yandan da yaşadıkları travmatik durumu bir kara komediye dönüştürerek eğlenceli bir film çekmeyi başardı. “Suç Unsuru” adını taşıyan filmin tüm aşamaları geçtiğimiz ağustos ayında tamamlandı. Varyete Film ekibinin ilk uzun metraj sinema filmi projesi “Suç Unsuru” açılışını aynı tarihlerde iki festivalde birden gerçekleştirmeyi planlıyor. 9 – 15 Kasım tarihlerinde Malatya Uluslararası Film Festivali Ulusal Panorama seçkisinde Türkiye prömiyerini gerçekleştirmeye hazırlanan film ekibi, aynı tarihler arasında İstanbul Uluslararası Suç ve Ceza Filmleri Festivali'nde İlk Adım bölümünde seyirci karşısına çıkacak.

“Adalet” teması ile filmlerini belirleyen festival, gerçek bir olaydan yola çıkan “Suç Unsuru” filmini de bu yıl başlattığı yeni bölümü İlk Adım’da yer verecek. Filmin yapımını üstlenen Varyete Film ekibi, Youtube’daki ”Varyete” kanalında “Suç Unsuru” sürecinin de parodisini yarattıkları “Kuru+Pilav+Cacık” adında bir diziyi yakında yayınlamaya başlamayı planlıyor.