21'inci Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Ankara’da 10-17 Mayıs tarihlerinde “Umut” temasıyla Büyülü Fener, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi’nde 60’tan fazla filmle sinemaseverlere kapılarını açacak.

Film gösteriminin yanı sıra çok sayıda etkinliğin de yapılacağı festivalde, tüm etkinlikler boyunca İranlı yönetmen Rakhshan Banietemad onur konuğu olarak, Yeni Zelanda’nın ilk kadın Başbakanı Helen Clark da ağırlanan konuklar arasında yer alacak.

MA’dan Berivan Altan’ın haberine göre, Tema Ödülü’nün sahibi filozof, araştırmacı, yazar Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi de festivalde olacak.

‘YENİLENMEK UMUT GETİRİR’

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Basın Koordinatörü Senem Kirkit, tepkiye inat kendi sahnelerini kurduklarını ifade ederek, “Baskıyı yok etmek için umudumuzu büyütüyoruz” dedi.

 Kirkit, Uçan Süpürge’nin, kadınların toplumda daha çok görünür olmasına, yaşadıkları sorunların sanatla anlatılmasına ve kadının sanattaki yerine önem veren bir kuruluş olduğunu dile getirdi.

20 yıldır yaptıkları festivalle dünyada yayınlanan filmleri Ankara’da izleyiciyle buluşturduklarını belirten Kirkit, “Bu sene yeniden yenilenen bir 20 yıla başlıyoruz. Yeni yirmi yılı kucaklayalım istiyoruz, o yüzden umut dedik. Yenilenmek her zaman bir umut getirir. Toplumda değişen bütün normlara, kadınların sanattan sahnelerden uzak tutulması için uğraşıldığı dönemde istedik ki umut bizim önümüzde olsun. Umuda tutunalım” ifadelerini kullandı. 

‘ANLAŞILMAYA OLAN ÖZLEMLE UMUT DEDİK’

20 yılda birçok temayla festival düzenlediklerini aktaran Kirkit, “Dönem dönem gündeme dair sözlerimiz oldu; ama bu yıl umut dedik. Bütün sinema salonlarına yürüyenler aslında biraz da umuda yürür. ‘Umut, bizim her şey kötüye gittiği dönemde elimizde kalan tek şeydir’ diyerek başladık. Çok düşünüp tartıştık ve bu karar çıktı. Anlatmanın gerekli olduğu, anlaşılmanın ve anlamanın özlem duyulduğu bir ortamda bu temanın yükselmesini istedik” diye konuştu.

'SEÇKİLERİ GENÇ KADINLAR YAPTI’

Bu yıl genç kadınların kendileri için bir umut olduğunu dile getiren Kirkit, belgesel ve kısa filmlerin bütün seçkilerini genç üniversite öğrencilerinin yaptığını söyledi.

Bu çalışmanın genç kadın sinemaseverler için inanılmaz bir deneyim olduğunu vurgulayan Kirkit, “Genç kadınlar, burada; film nasıl okunur? Nasıl seçilir? Hangi tema ön planda olmalıdır? Nasıl vurgu yapılır? Bunların hepsini yaşayarak ve öğrenerek gördüler ve çok da güzel bir film seçkisi oluştu” dedi.

‘KENDİ SAHNEMİZİ KURUYORUZ’

Sanata ve sanatçının değersizleştirildiği ve kadın sanatçıların sahneden indirildiği bir dönemden geçildiğini hatırlatan Kirkit, kadın sanatçılar olarak buna karşı kendi sahnelerini kuracaklarını söyledi.

Festivalin açılışını kadınların kurduğu sahneyle yapacaklarını dile getiren Kirkit, “Sanatta kadınların olmasına karşı olan tepkiye inat biz kendi sahnemizi kuruyoruz. Yağmur altında da olsa sahnemizi kuracağız. Baskıyı yok etmek için umudumuzu büyütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kirkit, açık havada karnaval havasında bir açılış gerçekleştireceklerini ifade etti. 20 yıl önce bir elin parmaklarını geçmeyen kadın sanatçıların şu anda yüzlerce olduğunu dile getiren Kirkit, tüm kadınların söyleyecek sözleri olduğunu ve bunu sanat alanında daha da geliştirdiğini ve geliştirmeye devam edeceğini söyledi.

20 YIL SONRA YENİDEN İPEKÇE

Bu yıl festivalde yönetmen Bilge Olgaç’ın İpekçe filminin yeniden gösterilmesinin kendilerini çok heyecanlandırdığını dile getiren Kirkit, şunları söyledi:

“İlk film gösterimi Mamak Açık Hava Tiyatrosu’nda yaklaşık 20 yıl önce Bilge Olgaç’ın İpekçe filmini göstermiştik ve yeniden bu film gösterilecek. İpekçe kadın sorunlarının ön planda tutulduğu bir filmdi, yenilenmiş kopyasıyla 20 yıl sonra tekrar gösterilecek.”

Kirkit, festivalin dolu dolu olduğunu söyleyerek, şu bilgileri paylaştı: “Festival çok renkli. 15 ülkeden 60’dan fazla film var. Yaklaşık 9 mekanda 17 ayrı etkinlik yapılacak. Kamera arkasındaki kadınlar buluşmasında Türkiye çapında yapımcı ve yönetmen, senarist kadınlar çalıştay düzenleyerek, sinema sektöründe kadın emeğinin daha da görünür olması için neler yapılabiliri tartışacak. Bütün filmler 2017 yapımı, 4 tane 2018 promiyer var ve 2’si belgesel olmak üzere 6 film var.”

Festival boyunca yapılacak etkinlikler şöyle:

10 Mayıs

* Pedallayan Kadınlar Kuğulu Park'ta buluşacak. Kuğulu Park ve Tunalı turunun ardından açılış mekanı Karum Çim Alana bisikletleriyle gelecek. (19. 00)

* Kadınların kendi sahnelerini kurduğu Karum Çim Alan’ında açılışı gerçekleştirecek.

11 Mayıs

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde İlahi Düzen film gösterimi ardından kadın senarist Sündüz Haşar ile film sohbeti gerçekleştirilecek. (12.00- 16.00)

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Başkaldırıdan Felsefeye film gösteriminin ardından İoanna Kaçuradi için sergi ve kokteyle düzenlenecek. (17.00-18.00)

12 Mayıs

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sinema araştırmacısı Seçil Büker ile “Sinemada Elli Yıl” konulu panel düzenlenecek. (18.00)

* 12-13 Mayıs’ta Kamera Arkası’ndaki kadınların çalıştayı Divan Oteli’nde gerçekleştirilecek.

13 Mayıs

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Çalıkuşu Belgeseli sonrasında Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı avukat Sema Kendirci ile söyleşi gerçekleştirilecek. (13.00-16.00)

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Zigzag kısa filmi ardından Dr. Hidayet Tuksal ile film sonrası sohbet gerçekleştirilecek. (17.00)

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Vaveyla kısa filmi ardından Doç. Dr. Banu Yılmaz ve Doç. Dr. Türkan Doğan ile film sonrası sohbet yapılacak. (18.00)

14 Mayıs

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Yüzme Öğreniyorum kısa filminin ardından filmin yönetmeni Serpil Altın sohbet gerçekleştirilecek. (12.00)

* Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi MTÖ Sinema Salonu’nda Mavi Yaşmaklı film gösterimi ardından İranlı yönetmen Rakhshan Benietemad ile söyleşi yapılacak. (13.30)

* Bilkent Üniversitesi’nde Helen ile Bir Yılım filminin gösterimi ardından Yeni Zelanda eski Başbakanı Helen Clark ile söyleşi gerçekleştirilecek.

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Gulmakai Şampiyonu İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi ile söyleşi gerçekleştirilecek. (18.00)

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Bizim Koro tarafından müzik dinletisi yapılacak. (19.00)

15 Mayıs

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Filiz Kerestecioğlu, Ayşegül Altınay, Yakın Ertürk, Şule Aytaç ve Canan Arın’ın katılımıyla “Kadınlar Vardır” paneli yapılacak. (14.00)

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Helen Clark ile Kamu Hizmetlerinde Kadının Önemine Dair söyleşi yapılacak. (16.00)

16 Mayıs

* Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde İki Kalp Üç Kitap belgesel gösterimi ardından belgeselin yönetmeni Ece Güneş Saadetyan ile sohbet yapılacak. (16.00)

* Başkent Üniversitesi İranlı yönetmen Rakhshan Benietemad ile Masterclass Etkinliği yapılacak. (13.30)

* Fransız Kültür Merkezi’nde Milla ve 7 Perde filmleri özel gösterim yapılacak.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı