Fatih Akın'ın Ermeni Soykrımı'nın 100. yıldönümü öncesinde beyazperdeye taşıdığı "The Cut" / "Kesik" filmi Türkiye'de 7 hafta vizyonda kalabildi. 5 Aralık'tan 22 Ocak'a kadar filmi sadece 20 bin 705 kişi izledi.

Serdar Korucu'nun CNN Türk'tki haberine göre; 31 Ağustos'ta Venedik Film Festivali'nde prömiyeri yapılan Fatih Akın'ın "The Cut / Kesik" filminin Türkiye'de ilk olarak 11 - 17 Ekim 2014'te düzenlenen FilmEkimi'nde gösterileceği açıklandı. Ancak filmin dağıtıcıları tarafından vizyon tarihinin değiştirilmesi nedeniyle The Cut ilk olarak 16 Kasım'da Almanya ve İsviçre'nin Almanca konuşan bölgesinde vizyona girdi. Türkiye'deki izleyici ile buluşmasıysa 5 Aralık'ta oldu.

ÜÇ HAFTADA 11 SALONDAN KALKTI

Box Office Türkiye'nin verilerine göre, 24 salonda gösterime giren filmi ilk haftasonu sadece 5 bin 51 kişi izledi, haftayı ise toplam 9 bin 279 izleyiciyle tamamladı. "The Cut / Kesik" ikinci hafta 20 salonda 6 bin 598 kişi, üçüncü hafta 13 salonda 2 bin 892 kişi tarafından izlendi.

SON HAFTA 1 SALONDA 11 KİŞİ İZLEDİ

Dördüncü haftada film, sadece 6 salonda gösterildi ve bin 518 kişi tarafından tercih edildi. Beşinci haftada salon sayısı üçe düşerken, 369 kişi tarafından izlendi. "The Cut/Kesik" altıncı haftasında iki salonda 68 kişi, yedinci ve son haftasındaysa bir salonda sadece 11 kişi tarafından izlenerek Türkiye'deki vizyonunu tamamladı.

TÜRKİYE'DE SADECE 20 BİN 705 KİŞİ İZLEDİ

Böylece Fatih Akın'ın 16 milyon Euro'luk bütçelik filminin Türkiye'deki toplam izleyici sayısı 20 bin 705 olurken, hasılatı 296 bin 591'de kaldı. 

"The Cut / Kesik" 1915 yılının Mardin'inde Osmanlı askerleri tarafından ailesinden kopartılan Ermeni erkekler arasında bulunan demirci Nazarat Manukyan'ın yıllar sonra iki kızına ulaşma çabasını konu alıyor. Senaryosunu Mardik Martin ile birlikte Fatih Akın yazdığı 138 dakikalık filmde Tahar Rahim, Simon Abkarian ve Hindi Zahra oynuyor.

İLK GÖSTERİMİNDEN BERİ ELEŞTİRİLDİ

Film vizyona girdiği haftadan itibaren sinema eleştirmenleri tarafından eleştirilmişti:

Alin Taşçıyan / Star: Fatih Akın'ın hevesle,  kaygıyla ve merakla beklenen filmi "The Cut"ın en önemli başarısı da temel sorunu da 'dengeli' bir film olması... Siyasal açıdan dengesi ne kadar lehine işliyorsa sinemasal açıdan dengesi de o kadar aleyhine işliyor.  71. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyeri yapılan film bir misyonu politik doğruluğuyla yerine getiriyor ama Fatih Akın imzasından beklediğimiz enerjiyi taşımıyor beyazperdeye.

Uğur Vardan / Radikal: Osmanlı'nın son büyük günahlarından 'Ermeni meselesi'ne el atma konusunda 'bizden' bir adım olarak ilk olacak ve bir kapıyı aralama özelliğini hep taşıyacak. Gönül isterdi ki cesaretin yanında daha doyurucu bir film bulabilseydik ama kısmet başka bir baharaymış. "Kesik", 'Ermeni Meselesi'nden yola çıkarak dönemin bir aile dramına odaklanıyor. Meseleye Fatih Akın açısından bakarsak önceki çalışmalarıyla çıtayı bir hayli yukarıya taşıyan bir yaratıcı için bu film daha gerilerde bir adım gibi...

Atilla Dorsay / T24: Fatih Akın tanınmış bir Ermeni yazarla birlikte oluşturduğu senaryoyla, sanki katliamı ana konu değil, bir çıkış noktası olarak alan ve sonra çok uzaklara savrulan bir film yapmış. Öncelikle 1915'lerde Mardin'de başlayan hikayenin arka planını sadece birkaç cümleyle açıklayıp hemen olaylara geçmek yeterli değil. Elbette bu bir belgesel değil, ama Ermeni Olayı, Yahudi soykırımının tersine dünya kamuoyunun ve çağdaş seyircinin bildiği bir olay değil.