“Bir Gerilla Belgeseli Bakur/Kuzey” belgeselinin 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin engellenmesinin ardından sinemacılar sansüre karşı yürüyecek.

Sinemacılar, yarın (18 Nisan Cumartesi) 16.00’da Fransız Kültür Merkezi’nden Atlas Sineması’na yürüyecek. Yürüyüşün ardından 20.30’da Abbasağa Parkı’nda buluşacak, 1977’deki “Sansüre Hayır” yürüyüşünü anlatan “Yollara Düştük” belgeselini izleyecek.

Aralarında Sinema Emekçileri Sendikası, Oyuncu Sendikası, Sinema Yazarları Derneği, Türkiye Görüntü Yönetmenleri Derneği, Sinema Televizyon Sendikası, Yeni Sinema Hareketi , İşçi Filmleri Festivali, Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, Emek Bizim İstanbul Bizim, Gökyüzü Oyuncuları’nın olduğu sinema örgütleri yaptıkları ortak açıklamada sanat üzerindeki tüm baskıların kalkması, filmlerin özgürce izleyicilerle buluşması ve festivallerin bağımsızca var olabilmesi için mücadelenin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

‘FİLMLER ÖZGÜRCE İZLEYİCİYLE BULUŞMALI’

“Sinema tarihimiz aynı zamanda sansürle mücadele tarihidir. Bu mücadelenin son perdesi, ‘Bakur’ filminin 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin engellenmesiyle açıldı. Sinemacıların filmlerini festivalden çekerek tepkilerini ortaya koyması, İstanbul Film Festivali’nde bütün yarışmaların iptal edilmesiyle sonuçlandı.

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın baskıları sonucu Ankara Film Festivali de 16 Nisan’da kısa film ve belgesel yarışmalarını iptal ettiğini açıkladı. Ardından Ulusal Yarışma Jürisi, jürilik görevinden çekildi.

“Önümüzdeki dönemde, filmlerin ve festivallerin çok daha büyük engellemelerle karşılaşma olasılığı yüksek görünüyor. Sansüre imkan tanıyan kanunların ve ilgili yönetmeliklerin bir an evvel kaldırılmasını talep ediyoruz. Sanatı desteklemesi gereken Kültür Bakanlığı’nın sinemanın özgürlük alanını bu tip baskılarla daraltması kabul edilemez.

“Gelinen aşamada sanat üzerindeki tüm baskıların kalkması, filmlerin özgürce izleyicilerle buluşması ve festivallerin bağımsızca var olabilmesi için mücadele kaçınılmaz!”