Kazım Öz'ün son kalan göçmen topluluklardan biri olan Şavaklar'a (Şewaxan) dair çektiği "Şavaklar: Son Mevsim" belgeseline 9 yıl sonra Fransa Jüri Özel Mansiyon ödülü verildi.

Son filmi Zer ile dünyanın birçok festivalinde gösterim şansı bulan ve ödül alan Kazım Öz bu sefer tam 9 yıl sonra yeniden "Şavaklar: Son Mevsim" isimli belgeseli ile Fransa’nın Grenoble kentinde düzenlenen 13. Pastoralismes et Grands Espaces festivalinden Jüri Özel Mansiyon Ödülüyle döndü.

Ödül haberini Uluslararası En İyi Film yarışma kategorisinde jüri üyeliği yapmak için gittiği Süleymaniye Film Festivali’nde alan Öz, "filmimin yıllar geçtikten sonra da zamana direnerek izlenmesini ve farklı kültürler tarafından anlaşılmak istenmesini görmekten mutluyum ve 9 yıl önce çektiğim belgeselime bugün hâlâ ödül verilmesi kuşkusuz çok değerli bir deneyim benim için" dedi.

Pastoralismed et Grands Espaces Festivali dünyanın bir çok yerinden kendi saklı dünyalarında doğa ile uyumlu yaşayan ve değişimin hızına kapılmamış toplulukları ve yaşam şekillerini odağına alan bir film ve belgesel festivali. Bu odak noktası ile köklü bir tarihi olan göçebe yaşam geleneğinin anlatıldığı Şawaklar belgeseli bu coğrafyalarda unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin kadimliği ve sürdürülebilir olması ile ilgili çok şey söylüyor.

2009 yılında Fransız televizyon kanalı ARTE’nin desteği ile çekilen belgesel daha sonrasında Mannheim – Heidelberg Uluslararası Film Festivali ve Nürnberg Türk Alman Filmleri Festivali’nden ödülle dönmüştü.

ŞAVAKLAR KİMDİR?

Şavaklar, Dersim bölgesinde yaşayan hayvancılıkla geçinen göçebe bir topluluk. Kışları köylerinin bulunduğu Pertek ve Çemişgezek bölgelerinde yaşarlar. Baharın ortasında yaylalara gitmek üzere yola çıkarlar. Bahar yağmurları altında başlayan bu yolculuk onların çetin günlerinin de başlangıcıdır. Bu belgeselde Kazım Öz sizi Şavakların bir yıllık yaşam mücadelelerine ve var olma çabalarına ortak ediyor. Bizleri, yazın yaylalarda kışın köylerde, baharı yollarda karşılayan güçlü bir geleneğin doğayla savaşmadan onunla uyum içerisinde yaşayan insanların hayatlarına tanık ediyor Şavaklar belgeseli.