Pakistan’da Taliban şiddetine karşı mücadele eden çizerler, kurguladıkları yeni bir çizgi romanla şiddete yönelen gençleri vazgeçirmeye çabalıyor.

Mezhepler arası şiddetin her yıl binlerce kişinin yaşamına mal olduğu Pakistan’da Gauhar Aftab ve Mustafa Hasnain öncülüğündeki karikatüristler, Paasban adını verdikleri çizgi roman sayesinde, gençleri radikalize eden söylemlere karşı mücadele ediyorlar.

Bu hafta başında ülkenin en büyük eyaleti Pencap’ta çıkan Paasban 10 Haziran'da sunulacak bir cep telefonu uygulaması yoluyla tüm dünyaya da ulaşacak.

AFP’ye konuşan Paasban’ın yazarlarından Gauhar Aftab, “Çizgilerimizle, hem mümin hem de barışçıl olunabileceğini göstermek istiyoruz. Bizler, şiddet kullanan aşırılığı reddeden Müslümanlar olmalıyız” diye konuştu.

Üç bölümlük bu çizgi romanda, modernite ile gelenekler arasında kalmış üniversiteli bir arkadaş grubunun günlük yaşamı irdeleniyor. Bir gün bu gruptaki gençlerden biri arkadaşlarından uzaklaşarak, sosyal yardımlar yapan bir dini örgütlenmeye katılıyor. Ancak bu, sosyal yardım görüntüsü altında, ‘cihat’ yapacak gençler bulmayı amaçlayan bir örgüttü.

Üniversiteli gençler ise, bu kuruluşa giden arkadaşlarını kurtarmaya çabalıyorlar.

Senarist Paasband’da kendi kişisel hikayesini anlatıyor ve özellikle öğrencilik yılları boyunca sözde bir ‘İslam düşmanıyla’ savaşma çağrısına yanıt verdiğini söylüyor. “13 yaşımda, kendimi bir otorite figürüyle karşı karşıya buldum. Çok karizmatik bir öğretmenim vardı. Ona göre, dünya siyah ya da beyazdı ve Batı medeniyetinin yasaları ile İslam medeniyetinin yasaları arasında çok net bir ayrım yapıyordu” diye anlatıyor Gauhar Aftab.

190 milyon nüfuslu ülkedeki şiddet sarmalını kırmanın zor olduğunu kabul eden çizerlerin Paasban adlı serisi şimdilik 15 bin adet basılmış. Ancak serinin yarın çıkacak yeni akıllı telefon uygulaması sayesinde hem ülkedeki hem de dünyadaki milyonlara ulaşması hedefleniyor.  (ANF)