Mantarlar, muhteşem tatları ve sağlık açısından sahip oldukları çeşitli faydaları ile ünlü yiyeceklerdir. İçerisinde önemli vitaminler ve mineraller bulunan mantarlar, özel olarak yetiştirilebildiği gibi doğada nemli ortamlarda kendi kendilerine de yetişmektedir. Doğada rastlayacağınız mantarların çeşitli şekillere ve renklere sahip olduklarını görebilirsiniz.

Mantar toplamak, hem mantarın hem de mantar toplama etkinliğinin vücut üzerindeki faydalarından yararlanmanızı sağlar. Ancak yaban mantarları arasında yenilebilenler olduğu gibi zehirli olanlar da bulunduğu için acemiyseniz, yanınızda bir uzman olmadan mantar toplamaya gitmemelisiniz.

Mantar toplamanın faydalarını, nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve Öğr.Gör. Selime Semra Erol’un Belgrad Ormanı Mantar Toplama Etkinliği’ne dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

mantar-avi-43

Mantar Toplamanın Faydaları

Mantar toplamak, sağlık üzerinde çeşitli faydaları bulunan bir etkinliktir. Bu etkinliğin en önemli faydalarından bir tanesi, doğada zaman geçirme ve yürüyüş yapma fırsatı bulmaktır. Doğa yürüyüşleri, her yaştan insan için harika egzersizlerdir. Doğa yürüyüşü ile kan basıncınızı iyileştirebilir, kemik yoğunluğunuzu arttırabilir ve yürüyüşün sağlık üzerinde sağladığı diğer faydalardan yararlanabilirsiniz.

Doğada yürümek başlı başına eğlenceli ve rahatlatıcı bir etkinlik olsa da bunu yapmak için ihtiyaç duyduğunuz motivasyonu mantar toplamada bulabilirsiniz. Mantar toplamaya gittiğiniz zaman yenilebilir yaban mantarları bulmaya odaklandığınız için zamanın nasıl geçtiğini anlamadan kilometrelerce yol kat edebilirsiniz.

Mantar toplamanın sağlık üzerindeki etkileri yalnızca yürüyüşün sağladığı faydalarla sınırlı değildir. Doğayla iç içe olduğunuzda ruhsal olarak rahatladığınızı ve stresinizin azaldığını hissedebilirsiniz. Üstelik vücudunuzda hissettiğiniz olumlu değişikliklerin ruh halinize de yansıdığını görebilirsiniz.

Mantar topladığınız zaman doğa yürüyüşü yapmanın yanı sıra topladığınız mantarları yiyeceğiniz için mantarların besin değerlerinden de faydalanırsınız. Mantar yediğinizde protein ve lif tüketmiş olursunuz. Yaban mantarları antioksidanlar bakımından zengin olduğu için bağışıklık sisteminizi de destekleyebilirsiniz. Hatta topladığınız mantarların türüne bağlı olarak sağlığınız üzerinde başka faydalar da elde edebilirsiniz.

armutlu

Selime Semra Erol ile Belgrad Ormanı Mantar Toplama Etkinliği

Mantar toplamak oldukça eğlenceli bir etkinlik olsa da doğada yetişen yaban mantarları arasında zehirli türler bulunmaktadır. Üstelik mantarlar konusunda uzman değilseniz, yenilebilir mantarlar ile zehirli mantarları görünüş olarak birbirleriyle kolayca karıştırabilirsiniz. Mantarlar, kesildiklerinde renklerinin değişmesinden kokularına kadar pek çok açıdan birbirlerinden ayrıldıkları için mantar toplamak için mantarlar hakkında uzman olmak gerekir.

Mantar toplama hakkında bilginiz ya da deneyiminiz olmasa da mantar toplamayla ilgileniyor ve mantarlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, deneyimli kişilerin düzenlediği etkinliklere katılabilirsiniz. Bunun için mantarlar hakkındaki değerli bilgilerinden yararlanabileceğiniz isimlerden bir tanesi olan Öğr.Gör. Selime Semra Erol’un Belgrad Ormanı’nda düzenleyeceği mantar toplama etkinliğine katılabilirsiniz.

Öğr.Gör. Selime Semra Erol, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde tamamladıktan sonra yüksek lisansını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji A.B.D’da tamamlamış ve ardından halihazırda Düzce Üniversitesinde doktora eğitimine devam eden bir mikolog. Doğal mantarlar, mantar yetiştiriciliği, tıbbi mantarlar ve mikoterapi alanında akademik çalışmaları ile yayınları bulunan Erol’un mantar tutkunlarını bir araya getirmek için düzenlediği etkinliklere katılabilirsiniz.

Erol’un düzenlediği mantar toplama etkinliklerinden bir tanesi yakın zamanda Belgrad Ormanı’nda gerçekleşecek. 9 Ekim’deki Belgrad Ormanı Mantar Avı etkinliği için buluşma noktası Kurt Kemeri Girişi olacak. Mantar tutkunları bir araya geldikten sonra etkinlik, saat 9:30’da orman manzarası eşliğinde leziz bir kahvaltı ile başlayacak ve Erol’un “Mantara Dair Her Şey” söyleşisi ile yaban mantarları, zehirli mantarlar ve tıbbi mantarlara ilişkin bilgi sahibi olacaksınız. Ardından mantar avına çıkacak ve son olarak topladığınız mantarlar hakkında detaylı bilgi sahibi olup mantarlarla hazırlanan birbirinden harika lezzetleri tadabileceksiniz.

armutlu-3

Mantar Toplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mantar avına katılmadan önce mantar toplarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve hangi malzemelere ihtiyaç duyacağınızı öğrenmeniz faydalı olacaktır. Mantar toplarken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Genç mantarların üreme yapıları tam olarak gelişmediği için bunları toplamamalısınız. Üreme yapıları gelişmeyen mantarlar neslini devam ettiremez.
  • Mantarları topraktan sökmek yerine bıçak ile toprağın hemen üzerinden keserek toplamalısınız.
  • Bölgedeki mantarların hepsini toplamamalı ve kalan mantarların olgunlaşarak spor atmalarına izin vermelisiniz.

Mantar toplarken ihtiyaç duyacağınız malzemeler ise şunlar olacak:

  • Mantar toplama bıçağı
  • Altı tırtıklı, hafif ve rahat spor ayakkabı ya da yürüyüş boyu
  • Hafif ve rahat bir tişört, esneyebilen rahat bir pantolon
  • Kolay taşınabilir hafif bir ceket
  • Küçük bir sepet
  • Düzenli kullandığınız ilaçlar
  • Arazide kullanmak için matara ya da suluk
  • Sağlıklı atıştırmalıklar (ceviz, fındık, kuru meyve gibi)

Etkinlik detayları için; https://semraerol.com/belgrad-ormani-mantar-toplama-etkinligi