Duymayan kalmış mıdır? Yine de anımsayalım. Pınar Selek sosyolog. Sosyopat olmakla suçlanıyor. Pınar Selek barış aktivisti. Bombacı olmakla suçlanıyor. Pınar Selek feminist. Kadın katili olmakla suçlanıyor. Pınar Selek suçsuz. Müebbetle yargılanıyor. Hrant’ın katillerinin mahkemesinde, onların sandalyesinde... 

12 yıl çok uzundur
Ahmet Kaya’ya çatallarla saldırdıklarından bir yıl önce, 1998’de Mısır Çarşısı’nda bir patlama oldu. Nedeni öğrenilemedi. Ama faili bulundu! Pınar.
Pınar Selek, Kürt halk hareketini araştıran bir bilim insanı. Ellerinde bulaşık eldiveni sosyal bilim yapıp sosyale bulaşmayan streç film bilimcilerden değil. Elleri hamurda, kâh tadan, kâh yoğuran, kâh onu bize anlatan bir organik aydın.
Ama adaletin organik aydını. Devlet sevmez böylelerini. Hele belagati güzelse, gözleri güzelse, sözleri şirinse... Niye? Çünkü ikna ederler bunlar insanı. 

Devletin haczi
O zaman ne yapacaksın? Hrant’ın gözlerini, Ahmet Kaya’nın sözlerini, Pınar’ın belagatini bitiriverirsin. Mahkemeyi muhakeme değil ceza yeri yaparsın. Adaletle hukuk arasındaki yar bunca açılmışken çok zor değil. O boşluğa insanları sallayıverirsin. 13 yıl sürer.
Pınar 39 yaşında. Çocukluğunu at, geriye kalır 21 yıl. 13 yıl bu genç kadının olgun hayatının yüzde altmışıdır. Pınar’a kesilen iyi insan olma faturasıdır. Bugün sabah devlet Pınar’ın hayatını haczetmek için son adımını atıyor. Beşiktaş Adliyesi’nde Yasin Hayal’in oturduğu sandalyeye Pınar Selek’i oturtuyor. İyi bir insana verilecek bundan kötü ceza var mıdır? 

Bu bile yetmiyor
Bir de müebbet isteniyor. “Bombayı beraber koyduk” diyen adam, işkence altında ifade verdiğini söylüyor. Yıllardır serbest. Pınar hâlâ yargılanıyor. ODTÜ ve İTÜ’lü bilim insanları bomba yok diyor. Olmayan bombada Pınar’ın parmak izleri bulunuyor. Pınar hâlâ yargılanıyor.
İnsanın adalete güveni kalmıyor, adaleti eline alası geliyor. Pınar’ın arkadaşları, Hrant’ın arkadaşları, Ahmet Kaya’nın arkadaşları, bu ülkenin bir avuç güzel insanı oraya itiliyor.
Bugün devlete bir şans daha... Sabrımız taşarken hâlâ umut ediyoruz. Bugün sabah 09.30–11.30 arası Beşiktaş’ta adliyenin önüne buyurun. Beraber umutlanalım. O periyi o sandalyeden kaldıralım.