Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG), IŞİD’in ülkenin güneydoğusundaki Süveyde’de kaçırdığı onlarca Dürzi için devreye girdiği ortaya çıktı.

Buna göre SDG, IŞİD’in temmuz ayında rehin aldığı Dürzileri serbest bırakmasını sağlamak için, elindeki IŞİD’li savaş esirlerini takas etmeyi önerdi.

Dürzilerin ruhani lideri Hikmet Salman el Hicri, SDG’ye teşekkür etti.

Arap medyası Rusya’nın esirlerin serbest bırakılması için bir müzakere süreci başlattığını iddia ederken, SDG de pazar günü yaptığı açıklamada, elindeki IŞİD’li savaş esirlerini rehin alınan Dürzilerle takas etmeye hazır olduğunu duyurdu.

Dürzilerin ruhani lideri el Hicri, SDG’ye hitaben kaleme aldığı 7 Ağustos tarihli teşekkür mektubunda, ‘SDG’nin yardım önerisi ile kardeşlik ve barış bağına taahhüdünü kanıtladığını’ belirtti. Hicri SDG’nin önerisini ‘onurlu bir müdahale’ olarak niteledi.

NE OLMUŞTU?

Suriye’nin güneydoğusundaki Süveyde’de bulunan bir dizi Dürzi köyü, Suriye ordusunun operasyonlarından kaçan IŞİD’lilerin saldırısına uğramıştı.

25 Temmuz günü, IŞİD’in bu köylerden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca kişiyi kaçırdığı haberi geldi.

Bu kişileri Suriye hükümetinin elindeki IŞİD komutanları ile takas için kaçırdığı düşünülen örgüt, hafta başında 19 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin infaz edildiği bir video yayınlamıştı.

Kaynak: Duvar