Fransa'da özelde akaryakıt zamlarını, genelde ise Macron'un ekonomik politikalarını protesto için başlayan Gilets Jaunes/Sarı Yelekliler eylemi bugün başka bir duruma bürünecek gibi.

Bu yazıyı Güney Batı Fransa'nın Oloron kentinde yazıyorum. Bu şehrin belediyesi sosyalistlerde. Sabah saatlerinde Eko-anarşist ve kendisi de bir Gilets Jaunes olan Joseph Thery ile eylem yerindeydik. Oloron şehrine girişteki kavşakta dört yol da eylemciler tarafında tutulmuştu. Çocukları, köpekleri, sırt çantalarında kahveleri ile gelip sarı yeleklerini giyip adeta hafta sonu bir bayrama gider gibi eylem yerini doldurmuşlar.

Joseph "Bütün gilets jaunes’lerin solcu olduğunu düşünmemek lazım, aralarında çok fazla homofobik ve yabancı düşmanı aşırı sağcılar da var" diyor. Ancak bu eylem noktasındakilerin hemen hemen tümü solcu, sosyalist insanlardan oluşuyor. Ellerinde kendilerini ve eylem amaçlarını anlatan bildiriler, kutularda sürücülere ikram edilmek için hazırlanmış şekerler. Kavrağa yanaşan araçların hemen hemen tümünün torpido üzerinde eylemcilerin giydikleri sarı yeleklerden var. Klakson çalarak geliyorlar, kendileri ile sohbetler yapılıyor.

Bugün bu saatlere kadar 500 bin kadar kişinin meydanlara, kavşaklara indiği haberleri geliyor. Paris için büyük çağrı yapılmıştı. Bu saatlerde Paris'te çatışmaların başladığına dair haberler de gelmeye başladı.

Eylemlerin çeşitli Avrupa ülkelerinde de benzerleri başladı. Fransa tarihinde en büyük sivil itaatsizlik eylemlerinden birisi olacak gibi görünüyor. Macron'un emekçiler ve yabancı karşıtı politikalarını ne kadar geriletecek, bütün Avrupa’ya yayılacak mı? Bunları izliyor ve konuşuyoruz.

Yarın konuya dair daha geniş bir dosya girecek.