KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve HABER-SEN Genel Başkanı Mesut Balcan, "Sansür Yasası"nı altında iktidarın kaybetme korkusu olduğunu belirterek, gazetecilerin haber yapmak hakkını savunacaklarını vurguladı.

Gazeteci örgütlerinin “Sansür Yasası” olarak nitelendirdiği internet medyası ve sanal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifi, 13 Ekim'de AKP ve MHP'nin oylarıyla Meclis'te kabul edildi. AKP-MHP’nin "dezenformasyonla mücadele yasası" adını verdiği 40 maddelik teklifin, yasaklar ve sınırlamalar getiren maddeleri bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. Gazetecilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına gerekçe yapılacak tartışmalı 29'uncu (Halk arasında panik yaratmaya, gerçeğe aykırı bilgi paylaşma) madde de yasalaşan maddeler arasında. Basın ilan kurumu ve ilanlarla ilgili düzenlemeler ise 1 Nisan 2023’te yürürlüğe girecek.

AKP KAYBETME TEHLİKESİNİ GÖRÜYOR'

Yasayı değerlendiren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, 15 Temmuz 2016'da yaşanan askeri kalkışma sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sonrası "açık bir faşizmle" karşı karşıya kalındığını belirtti. Bozgeyik, "7 yıldır temel hak ve özgürlüklere yönelik yoğun bir baskı var. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra basının bütün olanaklarına el konuldu. Hala da özgür basın geleneğinden gelen birçok gazeteci, halkın doğru haber alma hakkını savundukları ve bu anlamda haber yaptıkları için tutuklanıyor. AKP ve MHP, bir yönetememe krizi yaşıyor. 2023 seçimlerine giderken AKP kaybetme tehlikesini gördüğünü için bu politikalarını sürdürüyor. AKP kaybettiğinde, 20 yıldır bu devletin bürokrasini yönetenler, haksız hukuksuz anayasa dışı baskı ve hukuksuzlukları uyguladıkları için yargılanacaklarını biliyorlar. O nedenle de varlıklarını sürdürme noktasında da daha baskıcı bir tutum içerisine giriyorlar" diye konuştu. 

'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

Yasanın 29’uncu maddesinin gazeteciler ve muhalif kesimler açısından tehlikeli olduğuna dikkati çeken Bozgeyik, iktidarın yandaş medya üzerinden baskılarını genişleteceğini söyledi. Bozgeyik, "İktidarın yalana dayalı politikalarını teşhir eden kişi ve kurumlara yönelik davalar açılacak. Sesimizi kesmeye yönelik bir tutum. Ancak iktidar açıkça görmeli; Dünyada benzer faşizan rejimler, çok yoğun baskı ve şiddet politikaları geliştirseler de muhalif kesimler kendi öz güçleri ve cesaretleriyle baskı politikalarını ortadan kaldırmışlardır. Emek meslek örgütleri olarak yasanın iptal edilmesine yönelik bir hukuksal mücadele yürüteceğiz. Demokratik ve sivil haklarımızı kullanmaktan geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı. 

'SEÇİME HAZIRLIK YASASI' 

KESK'e bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) Genel Başkanı Mesut Balcan ise, yasa nedeniyle binlerce basın emekçisinin işsiz kalma riskinin olduğunu söyledi. "Ekonomik krizden kaynaklı sosyal bir ölümle yüz yüze kalacağız" diyen Balcan, şunları söyledi: "İktidarın kaybetme korkusu var ve bu korkuyu da muhalif kesimleri susturmakla sağlıyor. Son dönemlerde oy kaybının olduğu, iktidarını kaybedeceği aşikar. Bu yasa çıkarcı bir şekilde, seçime hazırlık yasası olduğu ortada. Meslek örgütlerini ve gazetecileri daha fazla haber yapıp, daha fazla örgütlenmeye çağırıyoruz. Her ne olursa olsun gazetecilerin haber alma ve haber yapma hakkının gasp edilmesine izin vermeyeceğiz."

Kaynak: MA