Sinema emekçilerinin sansürü protesto etmek ve sinemayı özgürleştirmek için 1977’de düzenlediği ve 3 gün süren İstanbul-Ankara yürüyüşünü anlatan “Yollara Düştük” belgeseli internette açık erişime açıldı.

Yönetmen Deniz Yeşil, pek çok yerde gösterimi yapılan belgeseli isteyen herkes izleyebilsin diye önümüzdeki 1 Mayıs’ta internete yüklemeyi planlıyordu. Ancak kimi sinemacıların sansür uygulamasına dair herhangi bir itirazda bulunmaması nedeniyle filmin paylaşımını öne çekerek bugün sosyal medya hesabından paylaştı. Belgesel hem sanatçıların sansüre karşı nasıl tutum alması gerektiğini çok net gösteriyor hem de bizi Yeşilçam’ın hiç bilinmeyen yüzüyle tanıştırıyor.

Yollara Düştük filmi 51. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali ve 34. İstanbul Film Festivali’nde finalist olarak seçilmişti ancak her ikisinde de sansür krizi patlak verince Deniz Yeşil filmini bu festivallerden çekmişti. İlk olarak 2015’teki İstanbul Film Festivali’ni protesto eden sinemacıların Taksim’deki kalabalık sansür yürüyüşünün akşamında Abbasağa Parkı’nda düzenlenen forumda gösterilmişti. Ardından 10. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Yollara Düştük’ü açılış filmi olarak göstermiş ve sonra belgesel Londra, Münih, Boston gibi pek çok ülke ve şehirde gösterim imkanı bulmuştu.