Kemanda Utku Barış Andaç, piyanoda Ozan Sarıboğa tarafından icra edilen ve Azerbaycan'ın aşk temalı şarkılarından oluşan ‘Azerbaijan Love Songs’, Ahenk Müzik etiketiyle raflardaki yerini aldı. Azerbaycan'ın aşk dolu halk şarkıları, bu enstrümantal albümde otantik lezzetleri korunarak ama üzerlerine yenilikçi bir yorum da katılarak dinleyiciyle buluşuyor.

KÜLTÜR ELÇİSİ ALBÜM

Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği mezunu Utku Barış Andaç ve İTÜ Ses Tasarım ve Kayıt Teknolojileri mezunu Ozan Sarıboğa'nın beraber düzenledikleri, yirmi şarkıdan oluşan Azerbaijan Love Songs, aynı zamanda bir kültür elçiliği görevi de üstleniyor. Bu niyetle, albüm şarkıları Andaç ve Sarıboğa tarafından canlı olarak, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin kuruluşunun 100.Yıl dönümüne (28 Mayıs) ithafen bir konserle dinleyiciye tanıtılacak. 2 Mayıs'ta Marmara Üniversitesinde gerçekleşecek olan konserde ikiliye Azerbaycanlı akademisyen ve piyanist Aytaç Rızaguliyeva eşlik edecek.

YERELDEN EVRENSELE: BENZERSİZ BİR ENSTRÜMANTAL ALBÜM...

Şimdiye kadar Türkiye’de Azerbaycan kaynaklı benzer şarkılar icra edilmiş olsa da, bu albümde Azerbaycan’da bilinen ama Türkiye’ye ulaşamamış, gün yüzüne çıkmayı hak eden birçok güzel eser de yer alıyor. Böylece, Azerbaycan'ın önemli bestecilerinin Uzun Geceler, Saçlarına Gül Düzüm, Kipriklerin Okdur gibi neredeyse hiç duyulmamış eserlerinin de Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Hali hazırda Laçın, Dut Ağacı, Ay Gız, Nazende Sevgilim gibi Türkiye’de çok bilinen ve sevilen eserleri de albümde keman-piyano eşliğiyle dinlemek mümkün.

Andaç ve Sarıboğa, kullanılan çalgılar, makamlar ve ritmik özellikler açısından özgünlüğü su götürmez olan bu derin müziği ele alırken, teknik yetkinliklerinin yanı sıra, duygusal yoğunluklarını da ortaya koyuyorlar. Tüm düzenlemelere beraber imza atan ikili, batı kültürünün değişmez enstrümanlarına yaslanmalarına rağmen, albümde Türk mirasını ve Azerbaycan coğrafyasının dokusunu ustalıkla dinleyiciye hissettiriyor.

OZAN SARIBOĞA

1990 Kayseri doğumlu olan Sarıboğa, beş yaşında yeteneğini fark eden müzisyen babasının desteği ile vurmalı sazlar, bağlama ve piyano eğitimine başladı. 2003 yılında ablası ve babasıyla kurdukları Grup Revan’ın albüm çalışmaları sırasında ilk  stüdyo deneyimini yaşadı  ve albümde perküsyon ve akustik gitar icra etti. 2004 yılında Kayseri Güzel Sanatlar Lisesi'ni birincilikle kazandı. Sarıboğa, lise eğitimi süresince bas, elektrik, akustik, klasik gitar ve davul gibi pek çok enstrümanda ustalaştı. 2005 yılında çıkardıkları Grup Revan albümden sonra edindiği tecrübeyle, 2007'de Kayseri'de ilk profesyonel kayıt stüdyosunu kurdu. 2008 yılında Pera Güzel Sanatlar Lisesi'nin düzenlediği yarışmaya katılarak Mozart’ın Türk Marşı için yaptığı düzenleme ile Türkiye birincisi oldu. 2008 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Ses Tasarım ve Kayıt Teknolojileri bölümünü kazandı. Öğrenim süresi boyunca piyano eğitimini Mehru Ensari ile sürdürdü. Klasik müzikten caza, pop müzikten rocka yerli ve yabancı pek çok popüler sanatçının yurt içi ve yurt dışı konser ve albüm kayıtlarında yer alan Sarıboğa, entrümanistliğinin yanı sıra aranjör olarak da önemli bir kariyere sahiptir. Stüdyosunda birçok albüme, reklam jingle'ına ve film müziklerine imza atmayı sürdürmektedir.

UTKU BARIŞ ANDAÇ

1987 İzmit doğumlu olan Andaç müziğe orta okul yıllarında bağlama ile, keman eğitimine ise 2001 yılında Kocaeli Güzel Sanatlar Lisesi'nde başladı. 2009’da Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Aynı sene yüksek lisans programına devam etti ve keman çalışmalarını lisans ve yüksek lisans süresi boyunca Prof. Dr. Cemalettin Göbelez ile sürdürdü. Bir dönem de Prof. Dr. Çiğdem İyicil ve Prof. Dr. Ildigo Moog ile özel keman çalışmalarına devam etti. Bu süreçte bir çok oda orkestrasında baş keman olarak görev aldı ve farklı müzik türlerine de yönelim göstererek çeşitli etnik, rock ve pop gruplarıyla sayısız konser verdi.. Marmara Üniversitesi'nde 2009-2010 ve Kocaeli Devlet Konservatuvarı'nda 2011-2012 yıllarında sözleşmeli öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2010-2011 yıllarında kurucusu olduğu Son Irmak Doğa Orkestrası ile Anadolu'nun farklı bölgelerinde doğa ve kültürel miras tahribatına dikkat çekmek amacıyla sıradışı konserler verdi. Çeşitli formlarda yaylı sazlar için besteleri ve düzenlemeleri olan Andaç; oda orkestralarının yanı sıra, farklı bir alan olan popüler müzik şarkılarının da yaylı düzenlelemelerini yapmaktadır. 2009-2017 yılları arasında Anadolu Quartet üyesi olarak yurt içi ve yurt dışında onlarca konser veren Andaç, ekiple beraber Türkiye'nin yanı sıra Benelüks ülkelerinde de yayınlanan canlı bir konser albümüne imza attı.  Andaç, halen çeşitli popüler müzik sanatçılarına sahnede ve albüm kayıtlarında eşlik etmekte, yaylı düzenlemelerini ve kayıtlarını yönetmektedir.