Yönetmen Çayan Demirel’e destek amacıyla arkadaşları tarafından çekilen “Arkadaşımız Çayan” filmi internet üzerinden erişime açıldı.

Çayan’la Dayanışma inisiyatifi, “Çayan’la ve birbirimizle dayanışmak için, direnmek için… Herkes izleyebilsin diye ‘Arkadaşımız Çayan’ online’da” diyor. Biz de filmi sizinle paylaşıyoruz.

Çayan Demirel’in kalbi 18 Mart 2015 günü aniden bir süreliğine durdu. Aylarca hastanede kalan Demirel’in tedavi süreci halen devam ediyor.

Bu süreçte Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na, yönetmeni oldukları Bakur (Kuzey, 2015) belgeseli nedeniyle, Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 18 Temmuz 2019’da 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti kararında Demirel’in %99 Sürekli Engelli Raporu’nu dikkate almadı. Ocak 2020 itibariyle karar İstinaf Mahkemesi’nde.

2019’un Ekim ve Kasım aylarında Çayan Demirel’in hayatına kameralarıyla eşlik eden arkadaşlarının çektiği bu belgesel film, Demirel’in sevenleriyle birlikte tedavisine devam etmesinin ne kadar hayati olduğuna dair bir kesit sunuyor.

“Arkadaşımız Çayan” ilk kez Aralık 2019’da, 10. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nde gösterilmişti.