Manisa’nın Salihli ilçesinde İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Amirliği'nde 16 yaşında doğum yapan mağdur bir çocuğun ifadesinin avukatsız alındığı ortaya çıktı. Ayrıca mağdur çocuğun, ifadesinin şüpheli erkek ve annesinin yanında alınması istenirken, mağdur çocuğun avukatı Yıldıray Çıvgın yaşanan duruma tepki gösterdi. Konuyu, CİMER’e ve Manisa Barosu'na bildirdiğini belirten Çıvgın, Salihli Çocuk Büro Amirliği’nde bu durumun sürekli yaşandığını aktardı.

'YASA GEREĞİ İFADELERİ AVUKATSIZ ALINAMAZ'

Özlem Kara'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 148'inci Maddesi “Yasak usullerle elde edilen ifadeler rıza ile verilmiş olsa da delil olarak değerlendirilemez. Avukat hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz" şeklindeyken, Avukat Çıvgın, Salihli Çocuk Büro Amirliği’nde ise bu kanunun farklı işlediğini ifade etti.

Çıvgın, "Yasa gereği mağdur çocukların ifadeleri avukatsız alınamaz. Mağdurların ifadesi karakolda alınabilir. Suça sürüklenen çocukların ifadeleri yalnızca savcılıkta alınabilir. Ben 7 yıldır avukatım. Ankara’daki büromuzu 5 ay önce memleketim Salihli’ye taşıdık. Ankara’da böyle hukuka aykırı bir durum yaşamadım. Bu durum yalnızca burada yaşanıyor. Biz CMK tarafından mağdur çocuklara atandığımız süreçte, karakola gelene kadar orada bulunan kolluk görevlileri mağdurların ifadelerini karakolda alıyor ve bize sadece imza atmak kalıyor. Biz durumla ilgili üç dört aydır sıkıntı yaşıyoruz" diye konuştu.

POLİS: 'İSTEDİĞİNİZ YERE GİDİN SÖYLEYİN'

Son olarak bugün yaşanan bir olayı aktaran Çıvgın, 16 yaşında doğum yapan mağdur bir çocuk için ifadeye katılmak istediğinde, çocuğun ifadesinin şüpheli ve şüphelinin annesinin yanında alınmak istendiğini gördüğünü söyledi. Duruma tepki gösteren ve şerh düşen avukat Çıvgın, sonrasında yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Çocuğun ifadesi alınmış ve bize sadece imza alanı bırakılmış. Ben bu konuyla ilgili ‘Çocuğun ifadesi avukatsız alınmış bana sadece imza alanı bırakılmış’ diye şerh düştüm. Daha sonra şüphelinin annesi ve şüpheli ifade odasına girdiler. ‘Bize niye bağırıyorsun? Senin yüzünden burada işlerimiz uzuyor. Sen nasıl bizim avukatımızsın’ dediler. Ben de 'Sizin avukatınız değil, çocuğun avukatıyım' dedim. Sonra orada görevli polis de, ‘Avukat bey yeni galiba. Burada süreç hep böyle oluyor. İstediğiniz yere gidin söyleyin, savcıdan da biz onay aldık. Herhangi bir sorun yok. Biz işler hızlansın diye böyle yapıyoruz’ dedi. Ve şüphelinin ailesine ‘Siz gidin özel avukat tutun bu böyle yürümez’ dedi”

'SAVUNMA HAKKI İHLALİ'

Konuyla ilgili Manisa Barosu ve CİMER’e yazılı bildirimde bulunduğunu ifade eden Avukat Çıvgın, savunma hakkı ihlali yaşandığını vurguladı. Çıvgın, "Bu durum sadece çocuk büro amirliğinde gerçekleşiyor. Mesela suça sürüklenen çocukların avukatlığını yaptığımda savcılıkta böyle bir sıkıntı yaşamadık. Bu durumu sadece Salihli Çocuk Büro Amirliği'nde yaşadık. Birçok hukukçu bu konuda benimle ortaklaşacaktır. Bu çok ciddi savunma hakkı ihlali. Avukatlığı formaliteye dönüştürüyor. Ayrıca 'Avukatsız ifade alınmaz' hükmünün de içini boşaltıyor. Neden boşaltıyor? Çünkü fiilen avukatsız ifade almış oluyorsunuz" diye konuştu.