Şakran Kadın Cezaevi'nde bulunan siyasi kadın tutuklular, cezaevi idaresinin keyfi uygulama ve hak ihlallerine ilişkin mektup gönderdi.

Mektupta, hak ihlallerinin her gün daha da arttığını aktaran kadınlar, cezaevine yeni müdürün gelmesiyle ihlallerin üst seviyeye ulaştığını söylüyor. Kadın tutuklular yaşanan hak ihlallerini şu şekilde sıralıyor:

"Kadın, erkek ve çocuk siyasilere, hastane ve sevkte çıplak arama dayatılıyor. Keyfi tutanak tutulması, disiplin cezaları ve sohbet hakkımızın elimizden alınması, kampus içinde siyasi arkadaşların cezaevindeki ortak sorunların çözülmesi için başlattıkları protesto nedeniyle, ifade alınmadan keyfi şekilde haklarında tutanak tutulup 12 günlük hücre cezası verilmesi. Personelin tahrik edici üslubu. Kürtçe mektupların bekletilmesi, kampus içinde arkadaşlarımıza gönderdiğimiz mektuplara el konulup soruşturma açılması. Arama adı altında eşyalara zarar verip tahrik edici yaklaşımlar.

"Gazetelerin geç verilmesi, bazen 'bayiye gelmedi' gerekçesiyle verilmemesi. Kargodan gelen kırtasiye eşyalarımıza kantinde var denilerek el konulması. Kalemlik kantinde olmadığından bu sefer ihtiyaç değildir denilip el konulması. Hastane sevklerimiz geç yapılmasının gerekçesi olarak ring aracının yetersiz olması gösteriliyor. Spor etkinliklerimiz kısıtlanıyor.

"Yemeğin kötü gelmesi. İdare tüzüğü keyfi olarak yorumlayıp uyguluyor. Haftada bir telefon hakkı olmasına rağmen 4 defa çıkmıyorsa o haftadaki telefon hakkı tutsakların elinden alınıyor.

"Hüseyin Aykol'a gönderilen mektuplara tutanak tutulup el konulmasına gerekçe olarak cezaevini tehlikeye atmak (ceza alan arkadaşın dosyası ile ilgili yazmıştı).

"Revirdeki hemşirenin siyasi kadınlara 'terörist' diyerek tahrik etmesi, diş tedavisi yapılmıyor. Hastaneler kelepçe gerekçesini getirip keyfi olarak tedavilerimiz yapılmıyor. Bu konuda doktorların tutumları çok katı ve onur kırıcıdır."

'7 AYDIR TEK BAŞINA HÜCREDEDİR'

Öte yandan gönderilen mektupta Şakran Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde kalan çocuk tutuklulara yönelik kötü muamelelerin olduğu da kaydedilerek, "H.D. adlı çocuk tutsak hakkında sayımlarda ayağa kalkmıyor denilerek tutanak tutulmuştur. Ayrıca arkadaşımıza bir haftalığına kantinden yiyecek almama cezası verilmiş. Arkadaşımız açlık grevine girdi diye tek kişilik hücreye alınmıştı. 7 aydır tek başına hücrededir" diye belirtildi. (yuksekovahaber)