Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’nde 10 Şubat 2013’te gerçekleşen bir eyleme dönük polisin müdahalesi sırasında, 75 kod numaralı Shortland tipi zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Şahin Öner’in ölümüyle ilgili açılan dava kapsamında 7 yıl sonra olay yerinde keşif yapıldı. Mahkeme, 4 Şubat’ta görülen 8’inci duruşmada, tanıkların ve sanık polis S.K.’nin hazır edilerek, olay yerinde 17 Şubat’a keşif ve bilirkişi raporu hazırlanmasını kararlaştırdı. Bilirkişi heyeti, mahkeme heyeti, taraf avukatlar, iki görgü tanığı, tanık polis ve sanığın hazır olduğu olay yerinde, 17 Şubat saat 20.30’da olay yeri keşfi gerçekleştirildi. Olay yerinde tanıklar ve sanığın dinlenmesi, olay yeri ölçüm, kroki, kamera çekimi ve fotoğraflamayla birlikte yapılan incelemenin ardından bilirkişi raporu hazırlandı.
 
ZIRHLI ARAÇLARIN TEHLİKE BOYUTU
 
Bilirkişi keşif raporunda, görgü tanıklarının da anlatımlarına yer verilerek, olay yerinde keşif tarihi ve saati itibariyle, sokağı yeterince aydınlatacak sokak ve işyeri lambalarının olduğu belirtildi. Raporda, Öner’i ezen 75 kod numaralı Land Rover marka 2008 model Shortland tipi zırhlı aracın ileri geri kolluk ayarının bozuk ve çok geride olduğu, el freninin konumu nedeniyle hareket kabiliyetini kısıtladığı, dikiz aynasının motor kaputu sağ ve sol ön kısımlarda olması, ön camların tel örgülü olması nedeniyle görüşü engellediği, direksiyon hidroliği ve vites kolu kontrolünün çok zor olduğu, aracı kullanan kişilerin boy ve kilo ölçülerinin araştırılması gerektiği tespitine yer verildi. Ayrıca toplumsal olaylarda kullanılacak müdahale araçlarının her koşula uygun görüş açısına sahip olması gerektiği vurgulanan raporda, zırhlı araçtan dışarının zor şartlarda görüldüğü ve araçta bulunması gereken kamera sisteminin olmadığı kaydedildi. Aracın dar yerlere girme kabiliyetinin olmadığı altı çizilen raporda, bu durumun hem sürücü hem de karşı tarafın can güvenliğini tehdit ettiği kanaatine yer verildi. 
 
OLAY ANI
 
Raporda, tanık ve sanık anlatımlarına da yer verilerek, olay yerinde yaşanılanlar şu şekilde paylaşıldı: “Olayın meydana geldiği yerde toplumsal olay meydana gelmiş olduğu, çöp konteynırlarını devirme, yakma ve molotof atma, el yapımı bomba, parça tesirli ve basınçlı bomba atma olayları yaşanmıştır. Olaylar sırasında görevli olan polis aracının Şehitlik Caddesinde güney yönünden sokağa yaklaşık 90 derecelik açıyla döndüğü düşünüldüğünden hızının çok fazla olmaması gerekmektedir. Şehitlik Caddesinden sokağa giren zırhlı polis aracının Selamet Apartmanı önünde iken, çocuklardan birinin sokak üzerinden yolun ortasında koştuğunu ve durduğunu, yönünü polis aracına döndüğünü ve ellerine havaya kaldırdığını, sokağa ilk giren zırhlı polis aracının sokakta bir genci altına aldığını ve sürüklediğini, sokak lambalarının yanmadığı, işyeri lambalarının ve polis aracının farlarının yandığını, sokağın çok kalabalık olduğu ve biber gazı nedeniyle dumanlı ve sisli olduğunu beyan etmişlerdir.  Şahin Öner’in koşarken neden bir anda durup polis aracına dönerek ellerini havaya kaldırarak durduğu tam olarak anlaşılamamaktadır. Ayrıca dava dosyasında bulunan telsiz konuşmaları olayın gerçekleştiği sokağa ilk giren ‘Shortland 75’ kodlu zırhlı araç telsiz operatörü olay anında merkeze “26 sokak üzerindeyiz, göstericilerden birisi…..altında kaldı” şeklinde anons ettiği, merkezde bulunan telsizcinin anonsun tam anlaşılmadığını, tekrar etmesini söylediği ancak araçtan bir daha telsizle anons yapılmadığını, olayın olduğu sokağa ikinci olarak giren Shortland 45’in telsizden yerde yatan bir kişi olduğunu santral merkezine anons ettiği, olayın trafik kazası mı olduğu sorulduğunda molotof veya patlayıcı madde olabileceği söylediği tespit edilmiştir. Olayın olduğu esnada 112 Acil’i arayan bir kadının, 26’ıncı sokakta bir panzerin bir çocuğu ezdiğini söylediği tespit edilmiştir.”
 
‘POLİS DAHA DİKKATLİ OLMALI’
 
Raporda, olay günü hazırlanan olay yeri inceleme raporu, araç incelemesi, emanet eşya makbuzu ve Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarına da yer verildi. Raporun sonuç kısmında, toplumsal olaylara müdahale sırasında görevli polislerin yasa dışı da olsa eylemcilerin canlarını koruma amacıyla daha dikkatli bir şekilde araç ve teçhizatlarını kullanmaları gerektiği vurgulandı. Öner’in koşarken durması ve ellerini havaya kaldırarak zırhlı aracın önünde birden neden durduğunun anlaşılamadığı belirtilen raporda, “Olay yerinde elde edilen bulgular bu olayın neden ve nasıl meydana geldiğini gözler önüne sermektedir. Takdir mahkemenizin olmak üzere 3 adet olay yeri krokisi ve 22 adet fotoğraf rapor ekinde sunulmuştur” denildi.

Kaynak: MA