Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, endikasyon olmadığı sürece normal doğum yerine sezaryen doğum tercih eden doktor ve hastaneleri takip ettiklerini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, 2002 yılında, sağlık alanında uluslararası örgütlerle yakın çalışma ile sağlıkta dönüşümün başladığını söyledi. 2002'yi istatistiklerinin başlangıç yılı olarak ele alan Ünal Hülür, o dönem Antalya'da 600 uzman hekim varken, bugün itibarıyla 1.9 katlık artışla 1185 uzman hekim olduğunu söyledi. 

Sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı 15 bin 376 personel bulunduğunu belirten Hülür, anne ölüm oranı ve bebek ölüm hızının sağlıkta etkinliği gösteren iki önemli kriter olduğunu söyledi. Hülür, "Anne ölümü Türkiye'de 2002 yılında 100 binde 61 iken, Antalya'da 41.7 idi. Şu anda Türkiye ortalaması 14.7, Antalya'da bu oran 5.6'ya düştü. Bebek ölüm hızı 2002 yılında binde 29 iken Antalya'da 17.6 idi. Şu anda Antalya'da bu rakam 4.4, Türkiye'de 7.5'e düştü. Antalya'da Sağlık Bakanlığı'nın hedeflediği rakamlara ulaştık. Antalya olarak bundan sonra yapacağımız şey, bu oranları muhafaza etmek" diye konuştu.

SEZARYEN DOĞUMLAR TAKİP ALTINDA

Kamu hastanelerinin sezaryen doğum sayısının düşüklüğü bakımından iyi, özel sektör hastanelerinin bu anlamda iyi olmadığını dile getiren Hülür, "Hastaneleri ve hekimleri bu konuda takip ediyoruz. Çünkü olması gereken normal doğumdur. Normal ve sezaryenle doğan bebekleri kıyaslarsak tıbbi, fizyolojik ve ruhsal problemler açısından normal doğumların daha avantajlı olduğunu biliyoruz. Artık normal doğumda ağrısız yöntemler konuşulmaya başlandı. Sezaryen, tıbbi bir endikasyon yoksa konforlu bir doğum değil. Bunun takipçisiyiz. Antalya'da kamu ve özel hastanelerde yapılan sezaryen doğumların oranı yüzde 34. Sezaryen doğumun yüzde 18'lere kadar inmesini istiyoruz" dedi.