Ahmet Necmettin Efeoğlu “Platelet Rich Fibrin” sözcüklerinin kısaltması olan PRF’nin ne olduğunu ve kullanım alanlarını anlatıyor.

PRF nedir?

Günümüz ağız cerrahisinde kişinin kendi kanından elde edilen büyüme faktörleri, çeşitli greft maddeleriyle birlikte veya tek başlarına kullanılmaktadır. Büyüme faktörü hücrelerin göçü, çoğalması ve farklılaşması gibi aktivitelerini uyaran protenlerdir. Bu özellikleri nedeniyle yara iyileşmesine olumlu katkılar sağlarlar.

PRF “Platelet Rich Fibrin” sözcüklerinin kısaltmasıdır. Türkçede Trombositten Zengin Fibrin olarak kullanılır.

PRF hastadan alınan venöz kanın belli bir devir/dakika ve belli bir sürede santrifüj edilmesiyle oluşturulur. Bu işlemle adından da anlaşılacağı gibi neredeyse hemen tümü trombosit olan jel kıvamında bir madde elde edilir. Trombositler pıhtıyı şekillendirmenin yanı sıra yara iyileşmesini başlatan büyüme faktörlerini ve sitokinleri de içerirler. Trombositler TGFβ1, PDGF, EGF, IGF-1, VEGF, BMP gibi büyüme faktörleri vardır ve iyileşme sürecine önemli katkı sağlarlar. PRF uygulamasında bu iyileşmeye faydalı büyüme faktörleri yoğunlaştırılmış bir şekilde yara bölgesine yerleştirilir.

PRF’nin diş hekimliğindeki kullanım alanları oldukça geniştir:

Periodontal defektlerin tedavisinde (dişeti iltihabına bağlı oluşan diş çevresi kemiktaki kaybın giderilmesi amaçlı)

Dişeti çekilmelerinin tedavisinde (Açığa çıkan kök yüzeylerinin dişetiyle örtülmesi amaçlı)

Diş çekimlerinden sonra çekim boşluğunun doldurulmasında (çevre kemiğin erimesini önleme amaçlı)

Sinüs lifting operasyonlarında (implant öncesi veya sırasında kemik oluşturma amaçlı)

Alveol kemiği genişletmelerinde (implant öncesi veya sırasında mevcut kemiği arttırma amaçlı)

Açık yara yüzeylerinin örtülmesinde (çeşitli nedenlerle meydana gelen açık yara yüzeylerinin korunması ve iyileşmesinin hızlandırılması amaçlı).

PRF yalnız başına kullanıldığı gibi çeşitli kemik greftleriyle birlikte de kullanılır.

PRF kişinin kendi kanından elde edildiği için ve herhangi bir yabancı katkı maddesi içermediği için güvenli bir uygulamadır.

Profesör Ahmet Necmettin Efeoğlu Hakkında

Profesör Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu, 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur.

1979 yılında ise İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Kürsüsü’nde “Asistan” ünvanı ile göreve başlamıştır.

1982 yılında hazırladığı “Vitröz Karbon, Dekalsifiye Dentin ve Kemik Simanı Maddelerinin Üç Duvarlı Kemikiçi Defektlerin Tedavisinde Etkilerinin İncelenmesi” adlı tez ile Doktor ünvanını kazanmıştır. Efeoğlu, Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda önce 1984 yılında Öğretim Görevlisi, ardından ise 1986 yılında Yardımcı Doçent, 1987 yılında Doçent ve 1995 yılında ise Profesör unvanlarını almıştır.

Çok başarılı ve verimli bir akademik kariyer süreci geçiren Ahmet Efeoğlu, yurtiçi ve yurtdışı merkezli çeşitli dergi ve kitaplarda 50’den fazla yazısı yayınlanmıştır Ayrıca birçok panel ve konferansta da sunumlarda bulunmuştur.

Diş Hekimi Ahmet Necmettin Efeoğlu şuan uygulamalarına Kadıköy’de yer alan kliniğinde devam etmektedir.