Avrupa’yı sarsan at eti skandalından sonra Güney Afrika’da sosis ve kıymada insan genetiğine rastlanması büyük yankı uyandırdı.

Güney Afrika’nın Stellenbosch Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmada, kırmızı et ve et ürünlerinde eşek, oğlak, bizon gibi başka hayvan eti izleri bulundu.

Toplanan 139 et örneğinden yüzde 68’inde yabancı hayvan etlerine rastlandı.

Fakat, Avrupa merkezli “Food Control” (Gıda Kontrolü) dergisinde yayımlanan araştırma raporunun en can alıcı sonucu bazı örneklerde insan DNA’sının görülmesi oldu.

İçeriğiyle ilgili başka bir ayrıntı verilmemesine rağmen sadece insan DNA’sına rastlandığı haberi bile ülkede panik yaratmaya yetti.

Güney Afrikalı tüketiciler ve özellikle muhafazakar vatandaşlar kırmızı etle ilgili skandala tepki verdi. Kırmızı ette yasaklı hayvanları kullanma sabıkası en yüksek noktalar ise, fast-food zincirleri ile şarküteriler oldu.

Araştırma kırmızı et ve et ürünü olarak tüketiciye sunulan gıda ürünlerinin sadece yüzde 15'nin içeriğiyle uyumlu olduğunu gösterdi.

UZMANLAR ‘ENDİŞEYE GEREK YOK’ DİYOR

Hamburgerlerle hazır et ve et ürünlerinde, ambalajlarda yazan maddelerle örtüşmeyen ürünler kullanıldığı belirlendi.

Araştırmada yer alan uzman Louwrens C. Hoffman, “Araştırma, Güney Afrika’da işlenmiş et ürünlerinin etiketlemesinde büyük bir ihmal olduğunu gösteriyor. Ayrıca, gıda paketlemesi kurallarıyla birlikte sağlık, etik, ekonomik ve dini açıdan da ihlal yapıldığı ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Öte yandan, ülkenin Ziraat Bakanı Yardımcısı Bothle Modisane, “İnsan DNA’sı bulunması, insan eti kullanıldığı anlamına gelmez. İncelediğimiz her ette insan DNA’sına rastlamak mümkündür” diye konuşarak endişelenmenin gereksiz olduğunu ifade etti.

'DİNİ DEĞERLER DE ZEDELENİYOR'

Stellenbosch Üniversitesi adına araştırmayı yapan uzmanlardan Louwrens C. Hoffman, "Bu araştırma, Güney Afrika'da işlenmiş et ürünlerinde hile yapmanın olağan bir durum olduğunu gösteriyor. Bu durum sadece ticari ahlakı zedelemiyor, aynı zamanda insanların inançlarını, ahlaki değerlerini ve sağlıklarını etkiliyor" dedi.

Araştırmanın sonuçları Güney Afrika'da tüketici dernekleri ve bazı dini cemaatler tarafından tepkiyle karşılandı.

Güney Afrika geçtiğimiz yıl gıda ürünleriyle ilgili yeni bir yasal düzenlemeye gitti. Yasayla, gıda ürünlerinin üretim ve işlenmesi süreçlerine katı kurallar getirildi. (NTV, Milliyet)