Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ısrarla üzerinde durduğu şehir hastaneleri projesi kapsamında Ankara’da yapılması planlanan 2 hastane için kapanacak en köklü 14 hastanede çalışan 4 bin 807 sözleşmeli personel işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Söz konusu risk, sadece Etlik projesi için 100 milyon Avro’dan fazla kredi verecek Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nı da endişelendiriyor.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, Ankara Etlik ve Bilkent’te yapılacak şehir hastaneleri için başkentin en köklü 14 hastanesinin kapısına kilit vurulacak. Kamu-özel ortaklığı yöntemi ile yapılacak şehir hastaneleri projesi kapsamında Etlik’te yapılacak hastane için en az 100 milyon Avro kredi verecek Avrupa Bankası’nın yanı sıra, “ihracat kredisi kuruluşları, diğer uluslararası finansman kurumları, ticari bankalar da” kredi açacak. Edinilen bilgiye göre Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, risksiz bir kredi açabilmek için aylarca çalıştı. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre banka projeyi yürütecek şirketlerden “Çalışanlar, etkilenen topluluklar ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerin engellenmesini, mümkün değilse en aza indirgenmesini” istedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, kapatılacak 14 hastanede temizlik, yemek, görüntüleme gibi hizmet alımı yoluyla sözleşmeli olarak çalıştırılan 4 bin 807 taşeron işçi işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. “İşsiz kalacaklar” ifadelerini kullanamayan bakanlık yetkililerinin, istihdam durumlarına ilişkin net bilgi veremedikleri öğrenildi. Öte yandan, kapatılacak hastanelerde çalışan sözleşmeli personelin yanında, asistan hekimlerin durumlarının da belirsiz olduğu bildirildi.

Milyonlarca Avro kredi vermeye hazırlanan banka, projeyle ilgili olarak kapatılacak hastanelerdeki çalışan sorunları ile birlikte pek çok sorun belirledi. Sorunların, çevre halkı ve tüm paydaşlarla tartışılmasını istedi. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği ve belediyeler ile birlikte projelerin yürütüleceği mahalle muhtarları ve halkı da proje paydaşı olarak belirlendi. Etlik projesi için bugün Antares Alışveriş Merkezi’nde saat 11.00’de halka açık “paydaş katılımı ve bilgilendirilmesi toplantısı” düzenlenecek. Bankalar yapacakları risk değerlendirmesinin sonucuna göre proje için kredi açıp açmamayı kararlaştıracak.